Tri stvari koje treba da znate o aknama

Neki se na spomen „akni“ uglavnom prisete davno prošlog pubertetskog perioda života. Međutim, nekima su one svakodnevni problem koji ih prati i u odraslom dobu.

Huffington Post
Podeli

Foto: Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net

Bilo da vam lice samo povremeno „bukne“ ili se s aknama borite duže nego što ste spremni da priznate, verovatno ste čuli mnogo teorija o tome šta ih izaziva.

Iako među njima ima mnogo mitova, treba jasno razdvojiti one koje su naučno dokazane. Mi vam predstavljamo nekoliko:

Stres izaziva pojavu akni

Iako mnogi ljudi ne vide povezanost između stresa i pojava na koži, istina je da stres može pogoršati stanje vašeg lica, čak iako inače imate sasvim ujednačen ten.

Stres je naročito štetan po ljude koji su skloni aknama, a kod onih koji ih već imaju može pogoršati stanje kože.

Ishrana utiče na akne

Pojedine namirnice zaista mogu izazvati pojavu akni, ili pogoršati stanje kože. Poslednji naučni dokazi upućuju na hranu visokog glikemičkog indeksa, odnosno bogatu prostim ugljenim hidratima, poput belog pirinča i belog brašna. Izbegavajte prerađevine, ukoliko želite da popravite ten.

Nisu sve akne iste

Ako ste ikada primetili da vam se neposredno nakon nekog stresnog događaja pojavilo više akni, budite sigurni da ne umišljate. Ipak, te akne nisu iste kao one koje se inače javljaju.

One se nalaze nešto dublje u koži i mogu biti bolne na dodir.

Lečenje akni je neophodno jer one u velikom broju slučajeva ostavljaju ožiljke koji se vrlo teško uklanjaju. Ne postoji jedna terapija koja može biti univerzalna. Terapija je zavisna je od tipa i osetljivosti kože kao i od tipa bubuljica. Ako je stanje uzrokovano hormonalnim disbalanskom potrebno je lečiti hormonski status, pored lečenja promena na koži.

Tokom terapije mogu se koristiti losioni i kreme koji imaju antiseptično i komedolitičko dejstvo, kao što su salicilna kiselina, benzoilperoxid, azelaična kiselina, retinoidi ili lokalni antibiotici. Značajno poboljšanje i ubrzanje dejstva terapije mogu doneti pilinzi sa alfa kiselinama, beta kiselinama, salicilnom i azelaičnom kiselinom. Takođe, laserska terapija bubuljica može biti vrlo uspešna ali ima samo trenutno dejstvo.

Po završetku bilo koje lokalne terapije, bez obzira da li je to laser, krema ili piling, pacijenti moraju dobiti preparate za održavanje dobrog stanja lica a čija je uloga da drže pod kontrolom dalji rad lojnih žlezda. Kod teških oblika akni koriste se antibiotici ili izotretinoinske tablete tokom 4 do 6 meseci.

Foto: Saluda UdeA / Flickr.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu