Hladne ruke i noge - zašto se to događa?

Hladni prsti na rukama i nogama češća su pojava kod žena. Do nje dolazi usled procesa pomoću kojeg organizam održava temperaturu vitalnih organa. Međutim, ako vam se to događa često, to može da ukaže na neke druge, ozbiljnije, zdravstvene probleme.

Zdravlje

Izvor: Izvor: net.hr Autor: S.P./webmd.com

Četvrtak, 04.09.2014.

11:35

Default images

Anemija

Osećate li pored hladnih ruku i neke druge simptome poput umora, glavobolje i malaksalosti, proverite gvožđe u krvi. Gvožđe je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kisenik u krv i daje joj crvenu boju.

Dijabetes

Hladnoća kao i trnjnje u dlanovima i stopalima mogu biti prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posledice na krvotok, kao i na nervni sistem, pa je često praćen ovim pojavama. Stalno ste žedni, puno jedete a ne gojite se ili mršavite, obavezno prekontrolišite nivo šećera u krvi.

Štitna žlezda

Hipotireoidizam ili usporen rad štitne žlezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a često je propraćen hladnim ekstremitetima ili osećajem hladnoće. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta kao i nepodnošenje visokih temperatura jasni su simptomi ovog poremećaja.

Stres

Stres takođe može biti uzrok hladnih ruku i nogu. On, naime, pojačava adrenalin, hormon koji se proizvodi u nadbubrežnim žlezdama, koji sužava krvne sudove, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: