Stvari koje niste znali o vašoj koži

Koža u kojoj se nalazimo je zaista fascinantna. Ona u isto vreme štiti organe, odbacuje ćelije i brine se da nam bude toplo ili hladno, u zavisnosti od vremena. Međutim, koliko zaista poznajemo našu kožu?

Zdravlje

Izvor: Huffington Post

Utorak, 01.07.2014.

17:25

Default images

Sajt „Huffington Post“ sakupio je neke interesantne činjenice u vezi sa kožom:

Imamo mnogo kože. Koža je naš najveći organ a njena površina iznosi 2 kvadratna metra. Drugi najveći organ je jetra.

Nije sva koža na našem telu iste debljine. Kapci su, primera radi, najtanji sa 0.05 milimetara dok dlanovi i stopala imaju najdeblju kožu – 1.5 milimetara.

Koža je teška. Skoro 16 odsto naše ukupne težine čini koža.

Kožu ne čini samo jedan sloj već postoej tri sloja. Epiderm, derm i hipoderm. Hipoderm je poslednji sloj koji čine masti i kolagen. Derm je srednji sloj i zadužen je za 90 odsto njene debljine. Epidermis je spoljni sloj koji služi kao zaštitna barijera između tela i okoline.

Svakog minuta skinemo neverovatnu količinu ćelija. Tačnije, između 30.000 i 40.000 ćelija.

Koža pomaže telu da održava optimalnu temperaturu. Kada nam je previše vruće, krvni sudovi se šire kako bi toplota mogla lakše da se oslobodi kroz kožu. Kada nam je hladno, krvni sudovi u koži se skupljaju.

Naša koža bila je drugačije boje po rođenju. Zdrava novorođena beba ima kožu crvenskaste boje dok ruke i noge imaju plavičastu nijansu.

Ožiljke izazivaju oštećenja na drugom sloju kože. Izgrebani kolagen je drugačiji od kolagena u normalnoj koži. I kao takav, kada ćelije kože umiru i bivaju zamenjene, izgrebani kolagen se ne menja i oštećeno tkivo ne pravi dlake.

Način na koji spavamo može uticati na kožu. Ukoliko spavate sa licem zaronjenim u jastuk to može dovesti do bora.

Foto: Image courtesy of Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: