Šta treba da znate o davanju krvi

Preporučuje se da muškarci mogu da daju krv svaka tri meseca, a žene svaka četiri meseca.

Klix.ba
Podeli

Da li je davanje krvi korisno?

Da, davanje krvi spasava živote. U svetu se godišnje sakupi 108 miliona jedinica krvi koje se dalje daju svima onima kojima je ta krv potrebna. Davanjem krvi spasavate jedan život, a neretko i nekoliko, jer se iz krvi koju date odvajaju i pripremaju eritrociti, plazma i trombociti koji se mogu pojedinačno dati bolesnicima.

Kakve uslove treba da ispunjavam da bih dao krv?

Krv može da donira svaka zdrava osoba starosti od 18 do 65 godina. Lica ispod 18 godina takođe mogu da budu davaoci krvi ali uz saglasnost roditelja ili staraoca. Pre davanja krvi se prođe kraći lekarski pregled, odredi hemoglobin, krvna grupa, a krv se testira na sidu, sifilis i žuticu.

Da li se treba posebno pripremiti pre davanja krvi?

Nije potrebno. Preporučuje se da pre davanja krvi osoba bude odmorna, da to jutro uzme lagani obrok i određenu količinu tečnosti - najbolje dve, tri čaše vode par sati pre davanja krvi. Takođe, to jutro se treba uzdržavati od duvana, a alkohol nikako ne treba piti.

Koliko traje davanje krvi?

Čitav postupak od dolaska do napuštanja zdravstvene službe ne traje duže od 30 minuta. Nakon davanja krvi biće vam uručena knjižica dobrovoljnog davaoca krvi i bićete posluženi sendvičima i sokom.

Koliko često mogu da dam krv?

Preporučuje se da muškarci mogu da daju krv svaka tri meseca, a žene svaka četiri meseca. Krv koju dajete predstavlja samo deo rezerve krvi koju svaki čovek ima i čijim davanjem se ne može ugroziti vaše zdravlje.

Kakve koristi ja imam od davanja krvi?

Davanjem krvi činite human gest koji spasava živote.

Foto: Image courtesy of Sura Nualpradid / FreeDigitalPhotos.net

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu