Ovaj izum može da zaustavi krvarenje rane za 15 sekundi

Kompanija pod imenom RevMedx dizajnirala uređaj za koji tvrdi da može da zaustavi krvarenje rane izazvane metkom za svega 15 sekundi.

Zdravlje

Izvor: Independent

Sreda, 05.02.2014.

17:57

Default images

U pitanju je modifikovani špric koji direktno u ranu ubacuje sunđere veličine male pilule a inpiracija za ovu potencijalno revolucionarnu ideju došla je zahvaljujući paketu za hitno popravljanje automobilskih guma.

„Tada smo osmislili savršeno rešenje – nešto što možete da poprskate po rani, što će se kasnije raširiti i zasutaviti krvarenje. Međutim, otkrili smo da je krvni pritisak toliko velik da bi jednostavno sprao bilo kakvu penu“, izjavio je Džon Stajnbaum, nekadašnji lekar u vojci SAD koji se pridružio kompaniji RevMedx.

Umesto korišćenja pene, Stajnbaum i njegov tim počeli su da eksperimentišu sa sunđerima koji su bili isečeni na pilule prečnika 1 cm. Poput pene, ovi sunđeri se šire kako bi ispunili šupljinu nastalu pogotkom metka. Ovi sunđeri se takođe lepe za vlažne površine i tako stvaraju dovoljno pritiska za prestanak krvarenja.

Svaki sunđer je takođe posebno obeležen kako bi mogao da se prikaže prilikom snimanja rentgenom kako bi doktori bili sigurni da u telu nije ostala nijedna od ovih sunđerastih pilula.

Korišćenje ovog izuma je izuzetno prosto i ekipe za brzo reagovanje samo trebaju da ubrizgaju sadržaj šprica u ranu.

Svaki špric je napravljen od laganog polikarbonata i očekuje se da će koštati 100 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: