Koliko su opasni parabeni iz kozmetike?

Konzervansi parabeni se u kozmetici nalaze još od pedesetih godina prošlog veka. Farmaceuti su se odlučili da dodaju ove aditive, kako bi sprečili razvoj bakterija u kozmetici, nakon što je jedan pokvareni losion izazvao gotovo epidemiju slepila u Americi.

Zdravlje

Izvor: The New York Times

Subota, 01.02.2014.

19:15

Default images

Danas se koriste u gotovo svim kozmetičkim i preparatima za ličnu higijenu, a ima ih i u nekim vrstama namirnica.

Američka Agencija za hranu i lekove ih opisuje kao bezopasne, barem u količinama od 0,01 do 0,3 procenta, koliko se nalazi u većini proizvoda.

Međutim, poslednjih godina sve češće se čuje glas onih koji smatraju da su parabeni opasni, a naročito posle istraživanja iz 2004. koje je pokazalo da su u tumorima raka dojke pronađeni sastojci parabena.

Iako nikada nije utvrđena njihova povezanost sa rakom, istraživanje je pokazalo da parabeni u organizmu oponašaju slab estrogen, sposoban da izmeni ćeliju u laboratorijskim uslovima i poremeti njen razvoj.

Međutim, stručna javnost i dalje insistira na tome da su u koncentracijama u kojima se nalaze u kozmetici suviše slabi, da bi predstavljali pretnju.

Glavni problem je njihova rasprostranjenost – nalaze se u između 13.000 i 15.000 proizvoda za ličnu negu, pa je reč o dugoročnoj i konstantnoj izloženosti.

Analize Centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD iz 2006. pronašle su tragove parabena u organizmima 90 odsto testiranih ljudi.

Osim toga, nedavni izveštaj studije objavljene u Environmental Science & Technology pokazao je da se parabeni nalaze u toliko preparata, da čak i deca dobijaju relativno visoku dozu.

Ukoliko strahujete da se suviše izlažete ovom konzervansu, pronađite prirodnije varijante kozmetike koje ga ne sadrže, a kojih u poslednje vreme ima sve više na našem tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: