Nova era u istraživanju matičnih ćelija

Naučnici koji se bave istraživanjem matičnih ili "stem" ćelija najavili su "veliko naučno otkriće", koje ima potencijal da uvede čovečanstvo u novu eru "personalizovane medicine".

Zdravlje

Izvor: Izvor: BBC

Sreda, 29.01.2014.

15:52

Default images

Naučnici u Japanu pokazali su da matične ćelije mogu da se brzo stvore samo ubacivanjem krvi u kiselinu (acid bath). Otkriće koje bi moglo da bude jedno od najvećih poslednjih decenija, pokazalo je da se “šokiranjem” krvnih ćelija kiselinom podstiče njihova transformacija u matične ćelije.

Stem ćelije nakon toga mogu da se transformišu u diferencirana tkiva i već se koriste u eksperimentima u svrhu lečenja oka, srca i mozga, piše BBC.

Poslednje otkriće, objavljeno u časopisu "Nature", moglo bi da izmeni ovu naučnu oblast i tehnologiju primene i istraživanja matičnih ćelija učini jeftinijom, bržom i bezbednijom.

Ljudsko telo je sastavljeno od ćelija sa specifičnom ulogom – nervnih ćelija, ćelija jetre, mišićnih ćelija... - i njihova uloga je nepromenljiva, a takozvana diferencijacija, dosad, nije bila reverzibilna.

Ipak, stem ćelije mogu da "postanu" bilo koji tip ćelija, a već dugo su bitan deo istraživanja u medicini i to zbog njihovog potencijala da regenerišu telo.

Dosad su ljudske matične ćelije prikupljane prilikom porođaja, ili su kao izvor korišćeni embrioni, uz visoku cenu transporta i skladištenja, ali i česta etička pitanja. Istraživanje koje je već dobila Nobelovu nagradu pokazalo je da i ćelije kože mogu da se "genteski reprogramiraju" da postanu matične ćelije.

Sada nova studija pokazuje da i krvne ćelije u kiselini mogu da izazovu reakciju i transformišu se u stem ćelije – koje se u tom slučaju nazivaju STAP (stimulus-triggered acquisition of pluripotency) ćelije.

Dr Haruko Obokata, sa Centra za biologiju Riken u Japanu rekla je da je bila "izuzetno iznenađena" time da ćelije mogu da odgovore na promenjene uslove na taj način: "Izuzetno je uzbudljivo da mislimo šta sve otvara ovo otkriće, ne samo u regenerativnoj medicini, već i u lečenju raka."
Dr Duško Iliæ
Otkriće je napravljeno na osnovu krvnih ćelija miševa, a istraživanje sa ljudskom krvlju je u toku.

Kris Mejson, profesor regenerativne medicine na Univerzitetskom koledžu u Londonu, rekao je da ako se otkriće potvrdi i na ljudskoj krvi da "era personalizovane medicine konačno počinje. Ovo izgleda suviše dobro da bi bilo istinito, ali veliki broj eksperata je pogledao rezultate i proverio ih i siguran sam da greške nema. Ako ovo radi na ljudima, kao što radi na miševima, to je brži, jeftiniji i sigurniji način da se izvrši ćelijsko reprogramiranje – i personalizovano reprogramiranje ćelija bi moglo da postane stvarnost."

Otkriće su proglasili "značajnim","revolucionarnim" ili "velikim" i mnogi drugi naučnici, a među njima i Dr Duško Ilić, naučnik i istraživač i jedan od predavača na Kraljevskom koledžu u Londonu.

"Pristup problemu je zaista revolucionaran. Napraviće fundamentalnu razliku u načinu na koji naučnici shvataju odnos okruženja i genoma. Ipak, ovo još neće približiti terapiju baziranu na stem ćelijama ljudima. Moramo da budemo izuzetno pažljivi sa ćelijama koje se generišu na ovaj način, baš kao i s onima koje se uzimaju iz embriona ili reprogramiraju standardnim metodama," smatra Ilić, koji je diplomirao molekularnu biologiju na Univerzitetu u Beogradu, pre nego što je doktorske studije završio u Japanu, a postdoktorat u San Francisku.

Profesor Robin Lovel-Bedž iz "Medikal riserč kaunsela" je rekao: "Proći će još vremena pre nego što prava priroda ovih ćelija bude kompletno shvaćena i da li one zaista mogu da se koriste tokom terapija, ali ono što je zaista interesantno je da se otkrije mehanizam kako mali pH šok utiče na reprogramiranje - i zašto se to ne dešava kada jedemo limun ili pijemo sirće ili koka-kolu?"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: