Žvakaća guma je opasnija nego što mislimo

Žvakaća guma osvežava dah, skraćuje dosadu, smanjuje nervozu… međutim, zbog učestalog žvakanja možete zaraditi gadne sporedne pojave – pročitajte koje sve opasnosti žvakanje krije.

Zdravlje

Izvor: Tportal

Utorak, 28.01.2014.

08:50

Default images

Ješćete više loše hrane i manje voća

Žvakaća guma često se preporučuje pre jela kako bi se smanjila glad, odnosno kako bi se manje pojelo. međutim, dokazano je da to ne samo što nije imalo nikakvog uticaja na količinu unesenih kalorija, već su oni koji su žvakali gumu sa ukusom mentola jeli manje zdrave hrane poput voća, a više nezdrave hranu kao što su čips i slatkiši. Istraživači veruju da taj “mint” ukus iz žvakaće gume voću i povrću daje odbojan gorak ukus.

Može izazvati bol u viličnom zglobu

Žvakaća guma može dovesti do poremećaja u viličnom zglobu, što uključuje i bol u mišićima i zglobovima koji povezuju donju vilicu i lobanju. Mnogi ljudi završe s uklještenjem mišića vilice, glave i vrata, što nakon dužeg razdoblja žvakanja može dovesti do glavobolje, uhobolje ili zubobolje. Uzmite jabuku umesto žvake, zadovoljiće vašu potrebu za žvakanjem i istovremeno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Sindrom iritabilnog creva

Sindrom iritabilnog creva je upalna bolest creva koju karakterišu bolovi u stomaku, grčevi i promene u radu creva. Žvakaća guma može pridoneti tom problemu, jer se s njom proguta višak vazduha, što pridonosi bolovima u stomaku i nadutosti. Osim gutanja vazduha, veštački zaslađivači kao što su sorbitol i manitol mogu prouzrokovati dijareju čak i kod zdravih ljudi.

Problemi sa zubima

U nastojanju da izbegnete laksativni učinak veštačkih zaslađivača u žvakama, prebacivanje na šećer nije rešenje, već pre igranje sa novim problemima. Šećerna žvaka kupa vaše zube u šećeru, a posledica je njihovo propadanje.

Žvačete ovčji nusprodukt

Lanolin je sastojak koji pronalazimo u proizvodima za negu kože, a u žvakaće gume se stavlja kako bi ostale mekane. To ne zvuči loše, sve dok ne saznate da tu žutu voštanu materiju luče žlezde lojnice ovaca. Lanolin se dobija stiskanjem ovčje vune između valjaka. U količinama koje se koriste u gumama za žvakanje teško da predstavlja pretnju za zdravlje, ali sama pomisao na poreklo nije ugodna.

Otpuštanje žive u organizam

Srebrne plombe, poznate kao amalgamske, sastoje se od kombinacije žive, srebra i kalaja. Istraživanja pokazuju da žvakaća guma može da doprinese otpuštanju žive iz plombi u organizam. Problem? Visok nivo žive može da izazove neurološke probleme kao i hronične bolesti i mentalne poremećaje. Srećom, malo je verovatno da će vam te količine iz plombi naškoditi, međutim, ipak, ne želite metale u telu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: