Tamna strana dijabetesa - neuropatija

Jedna od tema Kongresa o šećernoj bolesti, koji se danas održava u hotelu "Metropol", je dijabetesna neuropatija, jedna od najčešćih komplikacija šećerne bolesti o kojoj će govoriti prof. dr Teodora Beljić Živković, endokrinolog u KBC Zvezdara.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 12.11.2013.

12:22

Default images

"Dijabetesna neuropatija ima mnogo lica i važno je uspostaviti dijagnozu na vreme a, prema brojnim studijama, alfalipoinska kiselina je izuzetno korisna za sprečavanje komplikacija dijabetesa u ranoj, ali i u kasnijim fazama", rekla je Tanjugu doktorka Beljić Živković.

Ona je dodala da se kiselina može uneti u organizam na više načina, ali je najbolje da se uzima u skladu s preporukom lekara.

"U svrhu prevencije i smanjenja komplikacija, dobri rezultati se postižu uzimanjem alfalipoinske kiseline u kapsulama, u obliku koji ne izaziva nelagodu i mučninu u stomaku", istakla je dr Beljić Živković.

Neuropatija je medicinski izraz koji opisuje oštećenje koje na nervima uzrokuje šećerna bolest, dovodeći do gubitka osećaja, pre svega u stopalima i razvoja čireva na stopalu.

Nažalost, u velikom broju slučajeva, neuropatija može dovesti i do amputacije.

Prema rečima Beljić Živković, neuropatija je u početku obično bez simptoma i polovina osoba sa polineuropatijom nema izražene tegobe.

Ako se, kazala je ona, pacijent pita da li ima neke simptome, najčešći odgovor je "nemam smetnje, ali ako baš insistirate, imam malo grčeve u stopalima".

Beljić Živković je objasnila da simptomatska faza počinje podmuklo, ali ponekad i naglo, a najčešći simptomi su opisani kao paljenje, sevanje ili mravinjanje po nogama, naročito tabanima, povremeni ili stalni utisak utrnulosti ili tuposti, osećaj kao da su noge u čizmama ili čarapama.

Takođe, mogu da postoje i stalni žareći nadražaji i jaki bolovi, ili promene na koži stopala i ranice.

Kako istakla dr Beljić Živković, glavni cilj kod neuropatije je prevencija, koja se, pre svega, sastoji u optimalnoj regulaciji nivoa šećera u krvi.

Takođe, veoma je bitna redukcija telesne težine, kontrola nivoa masti, prestanak pušenja i prekomernog unosa alkohola, pravilna ishrana i umerena fizička aktivnost.

Dijabetesnu neuropatiju je neophodno prepoznati i lečiti, u prvom redu da bi se smanjio bol i rizik za dijabetesno stopalo.

Metabolička kontrola dijabetesa, odnosno terapija insulinom nije dovoljna za smanjenje simptoma neuropatije i uz dobro regulisan šećer, potrebni su lekovi koji istovremeno smanjuju bol i neprijatne senzacije dijabetesne neuropatije, a koji su s druge strane u stanju da isprave štetu koju su slobodni radikali naneli nervima i krvnim sudovima koji ih ishranjuju.

Alfalipoinska kiselina je jedina supstanca koja istovremeno i smanjuje bol i deluje na patogenetske mehanizme nastanka neuropatije.

"Lečenje dijabetesne polineuropatije zasniva se na primeni antioksidanasa koji neutrališu slobodne radikale u ćelijama i na taj način sprečavaju oštećenje malih krvnih sudova i nerava na periferiji nervnog sistema, čime se zaustavlja njihovo propadanje", rekla je Beljić Živković.

Ona je ukazala da se od antioskidanasa koriste vitamin C, vitamin E, koenzim Q10 i alfalipoinska kiselina.

"Od svih, alfalipoinska kiselina je antioksidans koji se normalno proizvodi u našem organizmu, a neophodan je za važne metaboličke funkcije u ćeliji, jer poboljšava ishranu ćelije, njeno snabdevanje kiseonikom i istovremeno poboljšava iskorišćavanje drugih antioksidanasa", istakla je Beljić Živković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: