KG: Operacija zakazana za 2022. godinu

Na operaciju katarakte prosečno se čeka oko tri godine. – Od Nove godine zakazivanje intervencije u Domu zdravlja.

Zdravlje

Izvor: Izvor: politika.rs, D. Davidov-Kesar

Utorak, 29.10.2013.

18:08

Default images

Oko 750 bolesnika Kliničkog centra u Kragujevcu, kojima je neophodna ugradnja veštačkog kuka, na intervenciju moraju da čekaju u proseku oko deset godina. Jednom od njih operacija je zakazana za 29. april 2022 godine. Ništa bolja situacija u ovom kliničkom centru nije ni na listi čekanja za ugradnju veštačkog kolena – operacije se zakazuju za kraj decembra 2022. godine, piše Politika.

Na listi čekanja za operacije katarakte u Kliničkom centru Vojvodine nalazi se 4.074 osobe, a onaj ko se ovih dana požalio lekaru na problem, biće na operacionom stolu tek 2. decembra 2016. godine. Situacija je teška i sa ugradnjom veštačkih valvula kod srčanih bolesnika. U Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje”, ovaj zahvat je pacijentu zakazan za kraj avgusta 2017. Da bi dobili pravu dijagnozu, građani se upućuju na snimanje skenerom i magnetnom rezonancom, ali i tamo moraju da provedu neko vreme na dugim listama. Recimo, na snimanje na magnetnoj rezonanci u KCS-u 851. pacijent na listi može da bude snimljen 29. decembra 2014. godine.

Pacijenti širom Srbije nalaze se na raznim listama čekanja na kojima provode u proseku po nekoliko godina. Iako se lekari često pravdaju time da liste postoje i u mnogo bogatijim zemljama od naše, to svakako malo znači čoveku kada mu se saopšti da će na intervenciju zbog problema koji ga muči čekati – jednu deceniju.

Profesor dr Slobodan Slavković, direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica”, naglašava da je glavni problem što svakog meseca imaju od 15 do 20 odsto više bolesnika nego što u ovoj ustanovi može da se operiše. Dodatni posao im stvaraju takozvane revizione operacije, to jest pacijenti koji im dolaze zbog komplikacija nastalih prilikom intervencija u drugim bolnicama.

– U narednim mesecima biće više problema, jer većina ustanova u unutrašnjosti zemlje već duže vreme nema proteze za intervencije, pa prebacuju nama pacijente koje moramo da operišemo, a nisu na listi. Trenutno se kod nas čeka na intervenciju kolena godinu i po dana – dodao je dr Slavković.

Da li će novi pravilnik o listama čekanja, koji je pripremio Republički fond za zdravstveno osiguranje rešiti jednu od glavnih boljki srpskog zdravstva videće se od Nove godine, kada počinje njegova primena. Kako saznajemo, pacijenti više neće morati da lutaju od jedne do druge ustanove kako bi zakazali intervenciju, već će to raditi u domovima zdravlja. Tačno će biti određeno koja je dokumentacija potrebna za stavljanje na listu, kao i koliko se najviše može čekati na određenu proceduru. Na primer, za određena snimanja na skeneru ili magnetnoj rezonanci, medicinari će morati da pruže uslugu u roku od tri, šest ili 12 meseci.

Kako ističe Zorica Borović, načelnik Odeljenja za zdravstveno osiguranje i normativnu delatnost u RFZO, više neće biti moguće da se neko stavi na listu i da čeka sedam, osam godina, jer koliko god da ovde nije reč o hitnim zdravstvenim uslugama, one imaju ogroman značaj za život pacijenata. Više neće biti moguće da se neko preko reda stavi na listu, a pacijent neće moći da se prijavi na više listi u različitim bolnicama.

– Liste čekanja koje su do sada postojale imale su veliki broj nedostataka, jer su se ljudi nalazili na dve ili više lista, ili su se istovremeno nalazili na spisku, a da im je u međuvremenu pružena zdravstvena usluga što druga bolnica nije evidentirala. Bilo je dosta subjektivnosti u formiranju tih listi, ali i nekritičnog upućivanja na neke dijagnostičke metode poput slanja na snimanje magnetnom rezonancom i skenerom. Uvereni smo da ćemo novim pravilnikom te nedostatke rešiti. Pravilnik je bitan zato što je na jedinstven način za sve zdravstvene ustanove u Srbiji u kojima se obrazuju liste čekanja, uređeni su kriterijumi i mere, rokovi i najduže vreme u kome treba da se čoveku pruži zdravstvena zaštita da bi ona imala efekta. Postigli smo još jedan efekat – antikoruptivnost u listama čekanja. To znači da će u stavljanje osobe na listu čekanja biti uključen ceo sistem zdravstvenog osiguranja, počev od pacijenta preko izabranih lekara u domovima zdravlja do bolnica gde osoba ide na intervenciju – kaže Borovićeva.

Jedna grupa stručnjaka u okviru RFZO radi na pripremi nove softverske aplikacije koja će biti instalirana u svim zdravstvenim ustanovama, a koja će omogućiti da se na najbrži način dođe do mesta na listi čekanja. U međuvremenu će sve ustanove, pre 1. januara, dobiti i uputstva i informacije kako će sve funkcionisati – dodala je Borovićeva.

Revidiranje listi

Zdravstvene ustanove koje sada imaju liste čekanja treba da do 31. decembra svoje liste revidiraju tako što će na osnovu medicinske dokumentacije ili pozivom pacijenta na pregled morati da utvrde njegovo zdravstveno stanje da vide u koje kategorije spada, to jest da li mu je potrebna ta usluga i da li je rok za intervenciju ili pregled u skladu sa pravilnikom.

Foto: freedigitalphotos.net/arztsamui

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: