Srbija: Kakve su seksualne navike žena?

Žene u Srbiji u proseku imaju 2,4 puta nedeljno seksualni odnos, što je malo bolje od evropskog proseka. Ipak, u Srbiji se 26 odsto žena odlučuje za “rizične metode” kontracepcije - prekinut snošaj ili metod računanja plodnih dana.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 11.10.2013.

10:35

Default images

Organizacija "Rihter Gedeon" inicirala je međunarodno istraživanje o hitnoj kontracepciji ("International Emergency Contraception Research"), čiji su rezultati ukazali na neophodnost povećanja svesti o hitnoj kontracepciji.

U ovom velikom međunarodnom istraživanju koje prikazuje nivo informisanosti žena o hitnoj kontracepciji, stavovima, seksualnim navikama i metodama kontracepcije, učestvovalo je čak 6.600 žena između 15-49 godina i 520 farmaceuta iz 14 zemalja, kao što su Austrija, Španija, Rusija, Litvanija, Češka, Poljska, uključujući i Srbiju.

U proseku, žena ima odnos sa svojim partnerom 2,3 puta nedeljno. Oko 27 odsto žena koje koriste metod prekinutog snošaja i 25 odsto žena koje koriste metodu računanja plodnih dana ostaće trudne u toku jedne godine (Pearl index).

Među ispitanim ženama, 19 odsto je već imalo abortus, a skoro polovina njih čak više puta. Iako polovina ispitivanih žena smatra da je neophodno da popije pilulu za hitnu kontracepciju nakon nezaštićenog odnosa, čak 1/3 njih će ipak računati plodne dane i verovatnoću da zatrudni dovodeći sebe u rizik za abortus umesto da izabere jednostavniji i lakši način.
Žene u Srbiji u proseku imaju 2,4puta nedeljno seksualni odnos, što je malo bolje od evropskog proseka. Ipak, u Srbiji se 26 odsto žena, odlučuje za “rizične metode” kontracepcije - prekinut snošaj ili metod računanja plodnih dana. Srpkinje smatraju da su vrlo emancipovane i da planiraju svoj seksualni život, dok sa druge strane rezultati pokazuju da nisu edukovane o dostupnim kontraceptivnim metodama, u društvu u kome je abortus visoko prihvaćen. One tvrde da vole seks i da imaju dosta partnera, prihvaćen je i seks bez ljubavi (više od 1/3 ispitanica), seks na prvom sastanku, a stopa slobodnih devojaka/žena nešto je veća nego prosečna.

Ovakvi rezultati iziskuju neophodnost kontinuirane edukacije i unapređenja svesti o planiranoj i redovnoj kontracepciji. Korišćenje pravovremene i adekvatne kontracepcije doprinosi boljem zdravlju žena, očuvanju plodnosti mladih generacija, povećanju kulturnog nivoa i razvoju pozitivnih zdravstvenih navika. Hitna kontracepcija u situacijama kada redovna zakaže omogućava da se na jednostavan i bezbedan način izbegne abortus, koji je trenutno jedan od najzastupljenijih metoda kontrole rađanja u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: