Otkrivena tajna "srećnika" bez akni

Bakterija koja izaziva akne živi na koži svih ljudi, ali samo jedna od pet osoba može reći da ne kuburi s bubuljicama. Koja je njena tajna?

Zdravlje

Izvor: chicagotribune.com

Petak, 12.07.2013.

21:05

Default images

Jedna studija sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu sprovedena u saradnji sa Vašingtonskim univerzitetom u Sent Luisu i Institutom za biomedicinska istraživanja u Los Anđelesu otkrila je da postoje „loši“ sojevi bakterije izazivača akni i oni „dobri“ koji štite kožu.

Otkrića objavljena u Žurnalu o istraživanjima u dermatologiji mogla bi dovesti do čitavog niza novih terapija za prevenciju i lečenje ovog poremećaja kože.

„Naučili smo mnogo o bakterijama na koži, između ostalog i to da ne izazivaju sve bubuljice. Jedan soj čak može očuvati kožu zdravom“, kaže vođa studije Huijing Li, docent molekularne i medicinske farmakologije sa medicinskog fakulteta Dejvid Gefen.

„Nadamo se da ćemo primeniti naša otkrića za razvijanje novih strategija koje sprečavaju nastanak bubuljica, ali i lečenje pacijenata jedinstvenim koktelima bakterija“.

Naučnici su pratili majušni mikrob dugačkog imena: Propionibacterium acnes, bakteriju koja živi u masnim dubinama naših pora. Ona izaziva naticanje pojedinih delova kože i crvene bubuljice poznatije kao akne.

Koristeći trake za čišćenje pora, istraživači su prikupili uzorke bakterija kod 49 ispitanika sa aknama i 52 učesnika sa zdravom kožom.

Pošto su izdvojili DNK iz uzoraka, Lijevi saradnici pratili su genetski marker, kako bi utvrdili sojeve bakterija i beležili da li osoba od koje su prikupljeni pati od akni.

Uspeli su da izoluju oko 1.000 sojeva, a urađeno je i sekvenciranje genoma kod 66 sojeva.

„Dva jedinstvena soja pojavljivala su se kod jednog od pet volontera sa aknama, ali su ih retko imale osobe sa zdravom kožom“, kaže Li.

„Bili smo iznenađeni kada smo otkrili treći soj koji je karakterističan za osobe sa zdravom kožom, ali kod osoba sa aknama ga nismo pronašli. Sumnjamo da on sadrži prirodan odbrambeni mehanizam koji omogućava prepoznavanje napadača i uništavanje istih pre nego što inficiraju bakterijsku ćeliju.“

Dodatna istraživanja biće usmerena na otkrivanje novih lekova koji uništavaju loše sojeve bakterije P. acnes, a čuvaju dobre, kao i novog testa za predviđanje da li će osoba razviti agresivne akne u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: