Knjige Džejn Ostin zaista leče dušu

Romani čuvene britanske književnice Džejn Ostin svojevremeno su čitani vojnicima iz Prvog svetskog rata kao deo terapije kojom su lečeni postraumatski stresovi, otkrila je nedavno dr Pola Birn.

Zdravlje

Izvor: Izvor: B92, Daily Telegraph

Nedelja, 07.07.2013.

17:39

Default images

Prema rečima dr Birn, koja stvaralaštvo Džejn Ostin proučava na Univerzitetu u Oksfordu, romani "Razum i osećajnost", "Gordost i predrasuda" i drugi čitani su vojnicima koji su teško podneli strahote rata do tada neviđenih razmera. Ona tvrdi da su im pomenuta dela donosila osećaj sigurnosti i mira u surovom okruženju, prenosi Dejli telegraf.

"Njene knjige čitane su i vojnicima koji su preživeli rat, kao svojevrstan lek za mentalne poremećaje. Njena dela čitana su i u rovovima na ratištu. Ti romani bili su lek za izmučene duše", navodi dr Birn koja ne krije oduševljene ovim otkrićem.

Zanimljivo je da su mnogi kritičari zamerali britanskoj književnici zbog ignorisanja Napoleonovih ratova u svojim delima, koji su buktali baš u trenucima njenog pisanja.

"Živimo u ludom svetu. Mislim da su ljudi u njenim knjigama pronalazili utehu i ne vidim ništa loše u tome", kazala je Birn objašnjavajući da romani Džejn Ostin prikazuju relativno stabilan svet gde svi znaju svoje mesto u društvu.

Birn kao važan trenutak ističe i to što su romani voljene Ostin podsećali vojnike na lepšu stranu života u Velikoj Britaniji, dajući im time nadu u bolje sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: