Srbija: Od dijabetesa boluje 600.000 ljudi

U Srbiji oko 600.000 ljudi boluje od dijabetesa, što je na nivou srednjoevropskih zemalja, a u prevenciji ove bolesti najvažniji su zdrava ishrana i kretanje, rečeno je danas na otvaranju 8. Kongresa udruženja za dijabetes Centralne Evrope.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 04.07.2013.

22:28

Default images

Trodnevni skup otvorila je ministarka zdravlja prof. Slavica Djukić Dejanović koja je ukazala da ovakvi kongresi imaju veliku važnost zbog razmene iskustva, jer je dijabetes masovna bolest i faktor rizika za nastanak brojnih drugih bolesti.

Ona je naglasila da je ovo prilika da se razgovara o dva aspekta ovog zdravstvenog problema. Prvi je, kako kaže, da se vidi koje su to nove terapijske mogućnosti za najsavremenije lečenje, a drugi polazi iz činjenice da 97 odsto sredstava u Srbiji se troši na lečenje bolesti, a samo tri posto na prevenciju.

Ministarka je podsetila da zdravim stilovima života, može se sprečiti nastanak dijabetesa, posebno dijabetesa tipa 2. Predsednik organizacionog odbora skupa prof. dr Nebojša Lalić ukazao je da će glavne teme ovog trodnevnog skupa biti najnovija istraživanja o dijabetesu koja se odnose na nastanak bolesti, terapiju i komplikacije.

"Jedna grupa komplikacija su mikrovaskularne, koje zahvataju male krvne sudove i nerve, zatim tu su oštećenje vida, bubrega i nerava", naglasio je prof. Lalić.

On je ukazao da postoje i komplikacije vezane za aterosklerozu, kao što su koronarna bolest, zatim moždani udar, ali i periferna bolest krvnih sudova koja može dovesti do gangrene.

Prof. Lalić je podsetio da je kod ove bolesti najvažnija prevencija i da se danas može utvrditi precizno rizik za tip 2 dijabetesa u svakom domu zdravlja pomoću posebnog upitnika.

"Kada se utvrdi nečiji individualni rizik onda se primenju dijete koje se baziraju na primeni zdravije ishrane i više kretanja. Naravno, to ima svoje specifičnosti, zavisno od toga koliki je rizik", naglasio je Lalić.

Predsednik udruženja za dijabetes Centralne Evrope Majkl Roden proglašen je danas za počasnog doktora nauka Univerziteta u Beogradu. Uporedo sa 8. Kongresom Udruženja za dijabetes Centralne Evrope organizuje se i 28. Simpozijum medjunarodne Dunavske federacije o dijabetes melitusu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: