Geni krivi za ankilozantni spondilitis?

Naučnici su otkrili dva nova gena koja imaju važnu ulogu u razvoju tipa artritisa poznatog pod nazivom ankilozantni spondilitis.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.07.2013.

13:04

Default images

Gene ANTXR2 i IL1R2 otkrio je međunarodni tim stručnjaka predvođen naučnicima s britanskog univerziteta u Oksfordu, koji su istakli da su pored tih gena, važna dva segmenta DNK između gena na hromozomima 2 i 21, a koji su takođe povezani s razvojem bolesti.

Profesor Pol Vordsvort s Katedre za ortopediju, reumatologiju i muskuloskeletne bolesti u Oksfordu potvrdio je da su regije DNK veoma povezane s povećanim rizikom za razvoj ankilozantnog spondilitisa.

Istraživači su dodali da otkriće, objavljeno u stručnom časopisu "Nature Genetics", pruža temelje koje stručnjaci trebaju za dalja istraživanja da bi razotkrili sve gene koji uzrokuju tu bolest.

Ankilozantni spondilitis je retka reumatska bolest koja uglavnom zahvata kičmu, a ređe napada zglobove udova, pluća, srce, skeletne mišiće i oko. U konačnom stadijumu bolest redovno dovodi do manjeg ili većeg stepena ukočenosti kičme.

Uzrok spondilitisa nije poznat, nije zarazna bolest, pa se stoga ne može prenositi dodirom. Znatno češće javlja kod muškaraca nego kod žena, a na 4 do 5 muškaraca obolelih od ankilozantnog spondiliitisa dolazi jedna žena.

Bolest obično počinje u dobi od 18 do 36 godina, a može se javiti i ranije, ali i nakon 50. godine života. Ankilozantni spondilitis se razlikuje od spondiloze koja takođe, i to znatno češće, zahvata kičmu.

Kod spondiloze se razvijaju degenerativne promene uglavnom vezane za uzrast, a u ankilozantnom spondilitisu radi se o upali kičme.

Foto: dream designs/Freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: