Jesu li klima-uređaji štetni po zdravlje?

Epidemiolozi upozoravaju da nepravilno održavanje sistema za klimatizaciju može da pogoduje razvoju bakterija koje izazivaju teške posledice, pa čak i smrtni ishod. U sistemima za klimatizaciju mogu se razviti bakterije legionella, koje izazivaju groznicu, ali i takozvanu legionarsku bolest.

Zdravlje

Izvor: Izvor: danas,rs, autor, Z. D.

Nedelja, 30.06.2013.

14:01

Default images

Visok rizik za pojavu epidemija uzrokovanih legionelama predstavljaju hoteli i bolnice gde se za kondicioniranje vazduha koriste sistemi sa raspršivačima vodenih kapljica. Bakterija se može pojaviti tokom cele godine, ali češće leti i u jesen. Legioneloza počinje slabošću, malaksalošću, glavoboljom i bolovima u mišićima. Telesna temperatura raste i do 39 stepeni, bolesnik kašlje, ali ne iskašljava. Bolest najčešće napada starije osobe i one sa oslabljenim imunitetom, ređe žene i mlađe osobe.

Rizik se može smanjiti održavanjem temperature u sistemu za toplu vodu iznad 50 stepeni Celzijusa i korišćenjem odgovarajućih biocida za čišćenje sistema za klimatizaciju. Legionele su bakterije koje uzrokuju infekcije kada se steknu određeni uslovi kod osoba sa smanjenim imunitetom. Bakterije izazivaju infekcije respiratornog sistema i težina oboljenja kreće se od blage forme slične gripu (pontijačka groznica), do teške upale pluća sa mogućim smrtnim ishodom (legionarska bolest).

Stručnjaci ukazuju i da tokom leta temperatura u klimatizovanim prostorijama ne treba da bude ispod 24 stepena C, a idealna razlika spoljašnje i unutrašnje temperature, prema savetu lekara, iznosi pet stepeni. Nagle promene temperature izazivaju reakcije organizma slične onima koje proizvodi veoma visok stepen stresa.

Foto: Feelart / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: