Svetski trendovi u lečenju raka dojke

Lečenje raka dojke gotovo uvek podrazumeva hirurški zahvat i godinama žene su jedino mogle da biraju izmedju toga da li će im biti uklonjena cela dojka ili njen, rakom zahvaćen deo. Sada, novi medicinski pristupi dramatično menjanju način na koji se operacije izvode i pružaju ženama više opcija, brže tretmane, manje ožiljke i posledice.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 14.05.2013.

14:26

Default images

Sve to dovelo je do stvaranja nove specijalizacije u svetu, takozvane "onkoplastične" hirurgije koja kombinuje onkologiju koja se fokusia na lečenje raka i plastičnu hirurgiju koja leči posledice operacija.

Izgled je veoma važan i pomaže ženi da se oporavi i psihički kao i fizički, rekla je AP-u dr Diana Atai, vodeći hirurg u Kaliforniji i član odbora direktora Američkog udruženja hirurga za dojke.

Pažnju medija danas je izazvala poznata holivudska glumica Anđelina Džoli otkrićem da je uredila preventivnu mastektomiju (odstranjivanje dojki) jer ima genetske predispozicije da dobije rak dojke. Njena odluka šokirala je javnost ali i skrenula pažnju na bolest od koje godišnje umre na hiljade žena.

Sve više žena sada odlazi na hemioterapiju ili terapiju hormonima pre hirurškog zahvata kako bi se tumori smanjili dovoljno da se izbegne mastektomija i uradi operacija očuvanja dojke. Sve manje limfnih čvorova se uklanja pri kontrolama čime su žene pošteđene bolnih oticanja ruku godinama kasnije.

Novi načini rekonstrukcije dojke učinili su mastektomiju danas prijemčivijom nekim ženama. Sve više njih se odlučuje i na hitnu rekonstrukciju koja podrazumeva ubacivanje implanta istovremeno sa odstranjivanjem raka, umesto da godinama kasnije odlaze na nekoliko rekonstruktivnih operacija. Koža i bradavice sve češće bivaju sačuvani za što prirodniji izgled.

Pojedini lekari eksperimentišu sa operacijama tumora kroz rezove u pazušnim jamama kako bi izbegli ožiljke po grudima. Postoji i takozvana "zlatokosa" mastektomija za žene sa velikim grudima kada se višak kože koristi za stvaranje prirodnog implanta.

Konačno, lekari traže načine da izbegnu hirurške zahvate u potpunosti uništavanjem malih tumora zamrzavanjem. "Hirurške operacije grudi su postale minimalističke. Žene imaju više opcija, a donošenje odluka je sve komplikovanije", rekla je dr Šona Vajli sa Lombardi centra za rak u Džordžtaunu.

Rak dojke je najrasprostranjenija vrsta raka među ženama u svetu. Samo u SAD svake godine se pojavi 230.000 novih slučajeva. Većina se leči samo uklanjanjem "kvržice" i zračenjem, uz češće odlaske na mamografiju.

Mnoge žene pak ne žele da odlaze na zračenje ili da brinu pa se odlučuju za mastektomiju iako mogu da izaberu manje drastičnu operaciju. Američka agencija AP navodi da je broj mastektomija u porastu, a zdravstveno osiguranje u SAD sve češće pokriva rekonstruktivnu hirurgiju za pacijentkinje.

Trenutno u svetu, naročito u SAD postoji nekoliko trendova u lečenju raka dojke.

Momentalna rekonstrukcija jedan je od glavnih trendova. Lekari su ranije smatrali da sa rekonstrukcijom dojke ne treba počinjati sve dok se lečenje - operacija, hemioterapija, zračenje - ne završi. Žene bi tada odlazile na totalnu mastektomiju, koja podrazumeva uklanjanje i kože i bradavice zajedno sa tkivom, i onda mesecima čekale na rekonstruktivnu operaciju.

Rekonstrukcijom se koristi tkivo sa leđa ili stomaka ili implant. Najpre se ubacuje "proširivač tkiva" - spravica poput balona koja se postepeno naduvava kako bi rastegla preostalu kožu i napravila mesta za implant. Nekoliko meseci kasnije, drugom operacijom proširivač bi se uklonio i na njegovo mesto stavio implant. Trećom operacijom bi se napravila nova bradavica, a areola bi se istetovirala.

Neposrednom rekonstrukcijom prvi korak kreće istovremeno sa mastektomijom, a često se cela procedura uradi u jednoj operaciji.

Drugi primetan trend je sve češće "čuvanje" kože i bradavica kod žena kod kojih je to moguće, odnosno kod onih čiji su tumor markeri posle tretmana uredni. Koža ne predstavlja toliki problem koliki predstavlja bradavica koja je podložnija raku. Svega pet posto žena uspelo je da "sačuva" bradavice i svoju kožu ali lekari očekuju da će njihov broj porasti.

U SAD trenutno je u toku studija koja testira efikasnost zamrzavanja tumora. Tehnika podrazumeva korišćenje sonde ohlađene tečnim azotom koja zamrzava tumore i tako ih ubija. Ovaj metod koristi se od 2004. za benigne tumore dojke a sada se radi kliničko testiranje da bi se videlo može li se metod primeniti i na maligne tumore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: