Majke i posle raka dojke

Mlade žene kojima je na vreme otkriven rak dojke, imaju šansu za potomstvo. To potvrđuje primer Gordane Ćilerdžić koja se od ove opake bolesti lečila u Zdravstvenom centru "Studenica" u Kraljevu, a danas za sebe ponosno kaže da je "baš hrabra majka".

Zdravlje

Izvor: Marija Misita

Subota, 13.04.2013.

12:15

Default images

Gordana Ćilerdžić iz Gračca kod Vrnjačke Banje imala je 28 godina kada je došla u Zdravstveni centar "Studenica" na rutinsku operaciju, da bi po buđenju iz anestezije saznala da ima rak dojke. Iako je od tada prošlo punih četrnaest godina, ona se i danas seća straha od neizvesnosti.

"Panika, nervoza, šta dalje, kako dalje, dokle će to da traje. Da li su u pitanju samo meseci ili godine. Hiljadu pitanja, a nijedan odgovor." objašnjuava svoja osećanja tada Gordana Ćilerdžić

Dve godine nakon hemioterapije, naša sagovornica je rodila devojčicu, da bi nedugo zatim saznala da se bolest vratila. Drugi put je, kaže ona, sve bilo lakše, a ženama koje prolaze kroz slične probleme poručuje da moraju da, pre svega, budu hrabre i da imaju veru u sebe.

"Kad je na vreme, sve je drugačije. Sve može, čak i one koje nisu majke da postanu majke, što je nešto najlepše i za to se vredi boriti. Za sebe mogu da kažem da sam jedna baš hrabra majka" dodaje Gordana.

Gordana i danas dolazi na redovne kontrole kod doktorke Dušice Aleksandrović, koja kaže da među svojim pacijentkinjama ima još dve mlade žene koje su dobile bitku sa kancerom dojke i nakon toga postale majke.

"Danas znamo da trudnoća rizik ne povećava niti utiče na ishod bolesti, tako da mlade žene obolele od ove bolesti, ako je bolest otkrivena u ranoj fazi, imaju šanse da postanu majke, odnosno imaju šansu za potomstvo" objašnjava Dušica Aleksandrović, onkolog.

Ako je bolest otkrivena na vreme, postoje velike šanse da bude i izlečena, poručuju doktori. Za mlade žene, od 20 do 40 godina starosti, najvažniji je samopregled, dok je za žene starije od 40 godina, uz klinički, obavezan i mamografski pregled jednom u dve godine. Ukoliko se jave bilo kakve promene, neophodno je javiti se specijalisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: