Da li pamtite onu godinu kada je...

Čak polovina ispitanika potvrdila je da se seća trenutka kada su se rukovali aktuelni predsednici SAD i Irana, iako se to nikada nije dogodilo. Šta nam to govori o našem pamćenju?

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2013.

11:51

Default images

Ispitanicima u novoj američkoj studiji, koja je obuhvatila više od pet hiljada ljudi, nedavno su pokazane fotografije različitih događaja od kojih su se neki zaista dogodili dok su pojedini izmišljeni, kao pomenuto rukovanje predsednika. Začuđujuće je da je svaki drugi ispitanik potvrdio da se seća čak i onih događaja koji se nisu dogodili.

To je bio najnoviji u nizu eksperimenata koji se sprovode u okviru desetogodišnjeg istraživanja psihološkinje Elizabet Loftus. Ona svoje analize vrši ne bi li pokazalo kako se naša sećanja konstruišu pod uticajem događaja iz sadašnjosti, iako nisu zasnovana na činjenicama iz prošlosti, prenosi američki magazin Tajm.

Ovo istraživanjwpokazuju koliko je jako ljudsko poverenje u sopstvenu memoriju, iako nas ona bez problema može izneveriti. I to često čini. Naučnici smatraju da je jaka povezanost za naša sećanja proistekla iz činjenice da je osećaj o sopstvenom postojanju vezan upravo za sve ono što pamtimo.

Zanimljivo je da je kao jedan od rezultata studije dr Elizabet Loftus objavljen i podatak da su naša sećanja znatno podložnija promeni ukoliko je ta promena u skladu sa našim političkim stavovima.

Do sličnih podataka došli su nedavno i psiholozi Danijel Džej Sajmons i Kristofer Kejbris koji su sproveli dva svoja istraživanja i pokazali da je naše pamćenje poput video rekordera, koji beleži informacije, ali ih i presnimava, briše... Kako je većina njihovih ispitanika posle izvesnog vremena i niza dokaza sama uočila da sećanja koja imaju nisu sasvim verodostojna, naučnici nastavljaju svoj rad ne bi li uočili šta se zaista dešava u našem mozgu.

Foto: juliaf / sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: