Čaj i kafa protiv moždanog udara

Svakodnevno konzumiranje najmanje jedne šolje kafe ili dve šolje zelenog čaja moglo bi da bude zaštita od moždanog udara, potvrdila je grupa japanskih naučnika.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 19.03.2013.

14:21

Default images

Grupa naučnika iz Japanskog nacionalnog cerebralnog i kardiovaskularnog centra u Osaki došla je do tog zaključka obavivši anketu medju 83.269 Japanaca starosti izmedju 45 i 74 godina o njihovom konzumiranju zelenog čaja i kafe.

Svaki učesnik je praćen u proseku 13 godina i nijedan nije patio od raka i kardiovaskularnih oboljenja na početku istraživanja.

Naučnici su registrovali kod osoba koje piju najmanje šolju kafe svakog dana smanjenje opasnosti od moždanog udara za 20 odsto u odnosu na one koji je ne konzumiraju.

Vezano za osobe koje popiju dnevno dve ili tri šolje zelenog čaja, kod njih se opasnost od moždanog udara smanjuje za 14 odsto u odnosu na one koji ga ne konzumiraju.

Konzumiranje iste količine, osim toga, može da smanji opasnost od moždanog krvarenja za 32 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: