Nova nada u borbi protiv šloga

Umesto brojnih testova i čekanja na rezultate, pacijenti sa simptomima moždanog udara ubrzo bi mogli da dobiju novu pomoć u vidu neobičnih naočara.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 08.03.2013.

13:47

Default images

Testovi koje lekari preduzimaju kod pacijenata sa simptomima moždanih udara mogu biti neprecizni i prilično skupi. Zato je dr Dejvid Njumen Toker, profesor neurologije na Medicinskoj školi Univerziteta Džon Hopkins, izumeo svojevrsne naočari koje bi zamenile testiranja i dale mnogo preciznije rezultate.

Svoj izum dr Njumen Toker zasniva na pokretima oka. Prema njegovim rečima, broj pacijenata sa vrtoglavicom i ostalim simptomima koji mogu da ukazuju na moždani udar sve je veći, ali tek deo njih zaista doživi šlog.

Kako je pokazalo njegovo istraživanje, pokreti očiju najprecizniji su pokazatelj pacijentovog stanja kada je šlog u pitanju. Nove naočari povezane su sa kičmenim stubom i računarima, pa analize očnih pokreta direktno daju rezultate ukazujući na šlog ili pak na neku drugu anomaliju, objasnio je dr Njumen Toker u razgovoru za „CBS njuz".

„U urgentni blok svakodnevno dolazi na hiljade pacijenata sa najrazličitijim simptomima. Govorimo o broju od četiri miliona na godišnjem nivou, samo u SAD, a svega pet posto njih zaista ima moždani udar. To naravno nije zanemarljiv broj, pa je važno što pre uočiti te pacijente i pomoći im na vreme“, tvrdi dr Njumen Toker.

On dodaje i da su istraživanja nejgovog tima pokazala da su pomenute naočari efikasnije od magnetne rezonance, kao i da su pristupačnije i jednostavnije za upotrebu. Dalja testiranja pokazaće njihovu primenjivost, a dr Njumen Toker se nada da će se uskoro upotrebljavati u svim zdravstvenim ustanovama.

U Srbiji svakih 15 minuta jedna osoba doživi moždani udar, a svakog sata jedna osoba umre od moždanog udara. Više informacija o moždanom udaru možete pročitati u našoj specijalnoj temi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: