Slatkiši zaista izazivaju akne?

Hrana visokog glikemičkog indeksa (GI) i mleko ne samo da pogoršavaju stanje akni, nego ih čak i izazivaju, tvrde naučnici.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2013.

08:51

Default images

Milioni tinejdžera, ali i brojni odrasli ljudi pogođeni su ovim bolnim stanjem kože koje nije samo estetski, nego i zdravstveni problem.

Akne nastaju usled kombinacije više uticaja – koža proizvodi višak sebuma, a zatim prljavština i odumrle ćelije kože zapušavaju pore i dovode do lokalne infekcije i pojave bubuljice.

Smatra se da je višak sebuma izazvan hormonalnim promenama što objašnjava zašto se akne pojavljuju naročito u vreme puberteta.

Od kraja 19. veka istraživači su pokušavali da pronađu vezu između određenih vrsta hrane i pojaveakni, ali studije od ’60-tih godina prošlog veka do danas isključili su ishranu kao mogući uzrok.

Sada dr Dženifer Buris iz Odeljenja za nutricionizam i studije hrane na Univerzitetu u Njujorku kaže: “Mišljenje je promenjeno zbog dve važne studije koje su pronašle vezu između načina ishrane i akni”.

Naime, otkriveno je da hrana sa visokim glikemičkim indeksom, koja se brzo apsorbuje u krvotok, izaziva hormonalne fluktuacije koje su glavni okidač akni.

Jedna australijska studija iz 2007. pokazala je da je kod mladića koji su bili na dijeti na bazi hrane sa niskoglikemičkim indeksom došlo do poboljšanja stanja kože.

Mleko takođe može da izazove akne zbog hormona koji se daju kravama, pokazala je studija iz iste godine sprovedena na Harvardu.

Zanimljivo je da su oni koji su pili obrano mleko imali najveće probleme sa kožom i čak 44 odsto više šanse da dobiju bubuljice.

Autori poslednje studije objavljene u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics kažu da bi dermatolozi i dijetetičari zajedno trebalo da rade na rešavanju ovog problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: