Lekovima protiv raka dojke

Britanska nacionalna služba za zdravlje bi mogla uskoro da ženama kod koji postoji veliki rizik da obole od raka dojke ponudi lekove koji se inače koriste za lečenje te bolesti.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.01.2013.

17:14

Default images

Nacionalni institut za zdravlje i kliničku izvrsnost objavio je danas nacrt usputstava koji će te lekove učiniti dostupnim, u okviru strategije za prevenciju.

Konačna odluka se očekuje na proleće, nakon što grupe lekara, dobrotvorne organizacije i udruženja pacijenata daju svoje komentare na predlog.

Ukoliko to bude usvojeno, lekovi tamoksifen i raloksifen bi koristile žene kod kojih postoji veliki rizik da obole od raka.

Klinička ispitivanja pokazala su da ti lekovi mogu biti efikasni u smanjenju stope raka dojke i koriste se i za lečenje i za prevenciju u drugim zemljama, među kojima SAD.

Humanitarna organizacija "Breakthrough Breast Cancer" ocenila je tu vest "istorijskim korakom" u borbi protiv smrtonosne bolesti.

Doktori su, ipak, upozorili da lekovi ne mogu da se smatraju vakcinom protiv raka dojke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: