Dah otkriva simptome raka

Vaš dah možda sadrži još neke informacije osim onih šta ste jeli za ručak.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 08.12.2012.

21:02

Default images

U maloj studiji sprovedenoj na manje od 80 učesnika, čiji su rezultati objavljeni u British Journal of Surgery, istraživači sa Univerziteta Aldo Moro iz Barija otkrili su profil hemikalija koje se nalaze u dahu a koje su povezane sa kancerom debelog creva.

Naučnici su sakupili izdah 37 pacijenata koji imaju rak debelog creva i 41 zdrave osobe i testirali ih na organska jedinjenja (VOC) koja mogu biti pokazatelji kancera. Prema mišljenju istraživača, tkiva raka drugačije se ponašaju od nekancerogenih ćelija i mogu da otpuštaju simptomatične hemikalije.

I zaista, istraživači su identifikovali 15 od 58 specifičnih jedinjenja u VOC koja su povezana sa rakom debelog creva i sa preko 75% tačnosti su mogli da ukažu koji pacijenti su bolesni a koji su zdravi. Tačno su identifikovali 19 bolesnih pacijenata.

Jednostavan i jeftin način za dijagnozu bi omogućio alternativu kolonoskopiji koje se mnogi plaše. „Tehnika uzimanja daha je neinvazivna iako je ovaj metod još u ranoj fazi razvoja”, kaže vodeći autor istraživanja dr Donato F. Altomare. „Naši rezultati su pokazali da testiranje daha može biti dragocena zamena za kolonoskopiju”.

Ovo nije prva veza daha i kancera. Nemački istraživači otkrili su da psi mogu biti istrenirani da „nanjuše” rak pluća na osnovu nečijeg daha, a druga istraživanja povezala su specifični izdah sa dijabetesom i bolestima bubrega i jetre.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da su potrebna dodatna istraživanj u ovom pravcu. „Glavni cilj ovih testova nije da se otkrije bilo kakav rak debelog creva već da se otkrije rak u ranoj fazi, koji je izlečiv, ili pretkancerogeni polipi koji bi sprečili nastanak bolesti”, kaže dr Ted Gansler, direktor Američkog društva za rak.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: