Roditelji obolelih neće "Anzovip"

Roditelji dece obolele od retkog oblika leukemije odbijaju da deci daju generički lek “Anzovip”, koji je uveden kao zamena za dosadašnju terapiju. Roditelji tvrde da je ovaj lek prvi put registrovan u Srbiji i da ni lekari njihove dece nemaju informacije o efikasnosti leka i mogućim neželjenim posledicama

Zdravlje

Izvor: Izvor: B92, Aleksandra Gazivoda

Ponedeljak, 12.11.2012.

17:00

Default images

Oboleli od hronične granulocitne leukemije u Srbiji su do pre nekoliko meseci lečeni originalnim lekom ”Glivek”, čijim su efektima bili zadovoljni.

"Moje dete tri i po godine pije "Glivek" lek koji mu je spasao život. Administrativnom odlukom lek je sklonjen i nametnut je generički lek za koji u fondu kazu da je isti ali jeftiniji. Pitao sam lekara. On ne zna da mi kaže kako će taj lek da utiče na organizma mog deteta. On ne zna da kaže koliko je taj lek sličan sa "Glivekom". Da li je moje dete zamorče", pita se Dejan Šestić, otac obolelog deteta.

Gojko Milanović, otac petogodišnjeg obolelog deteta, odbio je "Anzovip", koji mu je u bolnici ponuđen, kako tvrdi, u običnoj kesici a ne u originalnoj kutiji. Lekar mu je rekao i da nijedan generički lek nije potpuno isti kao originalni lek.

"Da bi moje dete imalo terapiju ja sam morao da prodam porodično blago, snalaženje od priijatelja, pozajmljivanje novca, da kupim lek, lek košta od 1.500 do 3.200 evra na crnom tržištu."

Roditelji kažu da im je u Republičkom fondu rečeno da je generički lek uveden jer je četiri puta jeftiniji

"Briga pacijenata u celoj ovoj situaciji je veoma opravdana. Sklanja se efikasan lek u terapiju se uvodi novi za koji ne postoje iskustva nigde u svetu. Nema odgovora na pitanje ni koliko je identičan, ni koliko je efikasan ni koji su njegovi neželjeni efekti. Takve studije ni hematolozima nisu poznate. Šta je cena leka? Koliko košta nečiji zivot?", pita Mira Petrović, lekar pedijatar, članica Udruženja CML.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva kažu da je generički lek “Anzovip” proizvođača Aktavis, prošao zakonom predviđenu proceduru registracije te da je lek kvalitetan, efikasan i bezbedan

"Ja ne znam šta znači kada lekar kaže da lek nije ispitan. Znači to je za mene velika nepoznanica. Ja moram da kažem da je jako neetički na takav način razgovarati sa pacijentom pre svega što agencija za lekove i medicinska sredstva predstavlja ustanovu koja u ovoj zemlji daje dozvolu za stavljenje leka u promet. Iza agencije stoje brojni stručnjaci koji učestvuju u toj proceduri" kaže Tatjana Šipetić, direktorka Agencije za lekove.

U Republičkom fondu kažu da su na osnovu potvrde iz Agencije za lekove u skladu sa zakonom sproveli javnu nabavku.

"Na toj javnoj nabavci tender je dobio proizvođač koji je ponudio nižu cenu. Još jednom podvlačim da je agencija za lekove i medicinska sredstva uverila republički fond za zdravstveno osiguranje da se radi o identičnom leku koji je samo proizveden od strane druge kompanije" kategoričan je Aleksandar Vuksanović, direktor RFZO.

Nadležni poručuju pacijentima da treba da koriste lek "Anzovip".



Foto: Stuart Miles / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: