Zašto je zeleni čaj bolji od kafe?

Ako mislite da ste zavisni od kafe i da ne biste mogli bez nje ni da progledate ujutru, možda bi trebalo da probate zeleni čaj.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 28.11.2012.

17:14

Default images

Naime, nova studia pokazala je da, osim brojnih koristi po zdravlje, zeleni čaj može da vas razbudi i poboljša vam koncentraciju, možda i bolje nego kafa.

Istraživači su ispitali 12 zdravih muškaraca i podelili ih u dve grupe.

Jedna je dobila piće sa ekstraktima zelenog čaja, a druga placebo napitak bez tog ekstrakta.

Zatim je pod MRI skenerom proučavan njihov mozak u trenutku dok su rešavali testove pamćenja.

U poređenju sa placebo grupom, osobe koje su pile zeleni čaj pokazale su veću aktivnost u delu mozga povezanom sa radnom memorijom, koji je ključan za rešavanje problema i koncentraciju.

Rezultati nove studije objavljeni su u Evropskom žurnalu kliničkog nutricionizma.

Zeleni čaj pun je polifenola, koji šire krvne sudove i ubrzavaju dotok krvi u mozak. Takođe, ima antikancerogena svojstva.

Koautor studije Stefan Borgvart sa Univerzitetske klinike u Bazelu (Švajcarska) kaže: “Zeleni čaj može sprečiti propadanje neurotransmitera poput dopamina i epinefrina. Takođe, može smanjiti taloženje plaka u mozgu koji kasnije izaziva senilnost”.

Već je dokazano da zeleni čaj ubrzava metabolizam i pomaže sagorevanje masnoća. On smanjuje krvni pritisak, štiti od dijabetesa i ubija neke štetne bakterije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: