Ginekološki pregled jednom godišnje

Žene u Srbiji imaće pravo na preventivni ginekološki pregled jednom godišnje o trošku fonda, kako je to bilo i ranije, poručili su iz Ministarstva zdravlja u emisiji "Puls nacije".

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 18.11.2012.

16:50

Default images

Zdravlje žena u Srbiji bitno je narušeno, pa je naša zemlja u Evropi prva po učestalosti oboljevanja od raka grlića materice. Svake godine otkrije se više od hiljadu i šesto novoobolelih žena od ovog karcinoma koji je jedan od najsmrtonosnijih. Zato su preventivni pregledi od velike važnosti a Pravilnik Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koji je izazvao kontraverzna tumačenja, biće izmenjen.

“Nijedna žena neće biti vraćena koja je došla na ginekološki pregled u sferi prevencije”, izjavio je Simo Vujović, državni sekretar Ministarstvo zdravlja.

“I ovim putem želim da pozovem sve pacijentkinje da se obrate bilo Ministarstvu zdravlja, bilo Republičkom fondu, bilo zaštitniku pacijenata, ukoliko budu vraćene iz primarne zdravstvene ustanove”, kazao je Vujović dodajući da je, sa druge strane, Ministarstvo zdravlja dalo instrukcije rukovodiocima zdravstvenih ustanova .

Obolelih žena najviše je u južnom i jugoistočnom delu Srbije, pa se u Braničevskom okrugu otkrije i do četrdeset šest obolelih na sto hiljada stanovnika. Ginekolozi upozoravaju da brojne žene u Srbiji retko posećuje ginekologa pa se više od dve trećine pacijentkinja javlja kada je bolest već napredovala.

Prema rečima Dušana Stojanovića, direktora Ginekološko – akušerske klinike “Narodni front”, većina žena se javlja kada je tumor klinički manifestan.

“Kada se tumor može videti i opipati onda je đavo odneo šalu, onda morate da upotrebite sva sredstva da ga operisete, da ga zracite… Već trideset godina penim i muka mi je više što ginekološka klinika Narodni front ima oko sto dvadeset do sto pedeset operacija godišnje tih najinvazivnijih formi karcinoma grlica materice”, objašnjava Stanojević

Preventivni pregledi spasavaju život jer su rano otkrivene promene sto odsto izlečive. Ginekolozi naglašavaju i da bi u okviru “skrining” pregleda bilo važno da se ženi uradi i kolposkopski pregled.

Doc. dr Ana Mitrović iz “Narodnog fornta” kaže da ministarstvo, kao ni fond, ipak ne podrazumeva da je kolposkopija deo skrininga. Prema njenim rečima, uobičajeni papa test nije sto posto sigurna skrining metoda.

Rani oblik ovog opakog karcinoma je najčešći kod žena izmedju dvadeset pete i trideset pete godine života, a invazivni tumor kod starijih od trideset pet godine. Iako je jedan od mogućih uzročnika bolesti Humani papiloma virus, postojeća vakcina nije pouzdana zaštita, već su to upravo preventivni pregledi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: