Stiže savremena ginekološka oprema

U Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" do kraja meseca biće otvoren Kabinet za ginekološku onkologiju, gde će se obavljati dijagnostika, savetovanje, ali i lečenje pacijentkinja s ginekološkim karcinomima.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 17.11.2012.

12:07

Default images

Rukovodilac dijagnostičke i onkološke sližbe u ovoj klinici doc. dr Vladimir Pažin rekao je Tanjugu da je to zajednički projekat GAK "Narodni front" i Ministarstva zdravlja, koje ih je podržalo u okviru projekta "Srbija protiv raka".

Dr Pažin je naglasio da ovo mesto treba da postane Nacionalni centar za ginekološke malignitete.

Svi onkološki centri u Srbiji biće umreženi, a u ovoj ustanovi nalaziće se jedinstvena baza podataka u koju će se slivati podaci o genitalnim malignitetima iz svih ostalih referentnih onkoloških ustanova.

Za Kabinet je nabavljena najsavremenija oprema za ginekološku onkologiju, a u njemu će se obavljati dijagnostika, savetovanje, ali i deo lečenja.

Dr Pažin je naglasio da je često u lečenju ginekoloških maligniteta, pored hirurgije, potrebno uključiti i hemo i radio terapiju, tako da se u ovoj ustanovi može sprovoditi deo lečenja, dok će one pacijentkinje kojima mora da se uključi hemo i radio terapija biti upućene u neki od referentnih onkoloških centara gde se ove procedure rade.

"Svrha otvaranja ovog kabineta je da se na bolji i kompletniji način pacijentkinjama koje boluju od ginekološkog raka, objasni priroda njihove bolesti, šta mi lečenjem možemo da postignemo i kakve su prognoze", rekao je dr Pažin.

On je istakao da će se na konzilijrnim pregledima odredjivati koji će se vid lečenja primenjivati za svaku pacijentkinju pojedinačno i dodao da su konzilijarni pregledi tradicija u GAK "Narodni front" i održavaju se petkom od 8 sati ujutro.

Kabinet je, pored savremenih ultrazvučnih aparata, opremljen i najsavremenijim aparatom za biopsiju sumnjivih promena.

Dr Pažin podseća da prva stanica ženama, ipak, treba da budu domovi zdravlja, gde će se "regrutovati" pacijentkinje za koje se sumnja da boluju od maligne bolesti, a koje će izabrani lekari upućivati u ovu ili neku drugu ustanovu na dalju dijagnostiku i lečenje.

"Ovaj kabinet nije sve što onkologija može od dijagnostike da zatraži i mnoge stvari se moraju raditi na drugim mestima, kao što su skener, magnetna rezonanca, rendgen", naglasio je dr Pažin.



On je ukazao da su najčešći ginekološki karcinomi, karcinom grlića materice i jajnika i da se mora mnogo više raditi na podizanju svesti kod žena o važnosti preventivnih pregleda, kako bi se bolest dijagnostikovala u početnoj fazi i sa lečenjem počelo na vreme.

Dr Lazar Nejković iz GAK "Narodni front" ukazao je da svaka žena koja koja ima bilo kakve promene kao što su produženo krvarenje u menstrualnom ciklusu, peckanje, draženje ili nekontrolisani rast stomaka, treba da se jave svom ginekologu u domu zdravlja.

"Ono što mi savetujemo je da polno aktivne osobe, koje češće menjaju partnere preventivne preglede treba da rade na šest meseci do godinu dana", rekao je Nejković.

On je dodao da se karcinom jajnika najčešće kasno dijagnostikuje i obično to bude u uznapredovalom stadijumu tako da je period preživljavanja mnogo lošije nego da je "uhvaćen" na vreme.

Nejković je objasnio da kod karcinoma jajnika pacijentkinje gube izgled, gube apetit, raste im stomak, ali i dodao da kada se jave ove promene bolest je već ušla u treću stadijum.

"Ukoliko se primete bilo kakve smetnje kod mokrenja i defekacije, zatim u mentrualnom ciklusu, treba se javiti lekaru i obaviti ultrazvučni pregledi i dodatnu dijagnostiku ukoliko je potrebno", poručio je Nejković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: