Fizika rešava osećaj bliske smrti?

Iskustva bliske smrti dešavaju se kada kvantne čestice, koje formiraju dušu, napuste nervni sistem i otisnu se u univerzum, sudeći po neverovatnoj teoriji dvojice eminentnih naučnika.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2012.

12:57

Default images

Sudeći po ideji ovih naučnika, svest je program za kvantni kompjuter u mozgu koji može da nastavi svoje postojanje u univerzumu čak i nakon smrti, što objašnjava percepciju ljudi koji su se našli oči u oči sa smrću.

Dr Stjuart Hamerof sa Katedre za anesteziologiju i Psihologiju i direktor Centra za studije svesti unapredio je ovu naizgled kvazi-religioznu teoriju.

Ona je bazirana na kvantnoj teoriji svesti, a on i fizičar Rodžer Penrouz, po kojoj je esencija naše duše smeštena unutar struktura nazvanih mikrotubule unutar moždanih ćelija.

Stručnjaci smatraju da je osećaj svesti rezultat efekta kvantne gravitacije unutar ovih mikrotubula. Ovo dovodi do zaključka da su naše duše više od interakcije neurona unutar mozga. One su satkane iz samog unuverzuma – i moguće je da su postojale pre početka vremena.

Ovaj koncept sličan je verovanjima budista da je svest integralni deo univerzuma.

Dr Hamerhof veruje da u situacijama bliske smrti mikrotubule gube svoje kvantno stanje, ali informacija koja se nalazi unutar njih ne biva uništena. Umesto uništenja, ona naprosto napušta telo i vraća se u kosmos.

„Recimo da srce prestane da kuca, krv prestane da cirkuliše, mikrotubule izgube svoje kvantno stanje. Kvantna informacija unutar mikrotubula nije uništena, ne može biti uništena, ona se samo rasipa širom kosmosa. Ukoliko se pacijent povrati u život, kvantna informacija može da se vrati u mikrotubule i tada oni govore da su imali iskustvo bliske smrti. Ukoliko doktori ne uspeju da ih povrate u život, sasvim je moguće da ta informacija može da nastavi da postoji van tela, beskonačno, kao duša“, izjavio je Hamerof na Science Channel.

Foto: Image courtesy of samarttiw / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: