Virusima protiv akni?

Istraživači tvrde da je jedan od razloga zašto neki ljudi imaju čistu kožu zato što imaju veći broj određenih virusa na koži koji uništavaju akne.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2012.

20:50

Default images

Istraživači sa Univerziteta u Pitsburgu i Kaliforniji, izolovali su i ispitali genetičku strukturu 11 virusa koji bi mogli da se upotrebe u borbi protiv bakterije koja izaziva akne.

Akne se stvaraju kada se blokiraju pore na koži zbog prisustva ulja, folikula kose i ćelija koje ih oblažu. Bakterija tada može da se razvija u ovim blokiranim porama, i kada je telo detektuje, ono počinje da se brani tako dovodeći do upale.

Mnoge osobe se reše akni tokom odrastanja, ali osobe sa ozbiljnijim stanjem moraju da koriste antibiotike. Međutim, postoje određene bakterije koje su imune na antibiotike i hitno je potrebno naći nove tretmane.

Bacteriophages su virusi koji detektuju I ubijaju bakterije. Ovakva terapija bila bi znatno efikasnija od antibiotika zato što se specifična i ima manje sporednih efekata.

Ovi virusi su programirani da napadaju specifične bakterije, tako da napadaju samo one koje uzrokuju akne.

Oni poseduju gen koji kodira specifičan protein koji razlaže zidove bakterija koje izazivaju akne.

“Ovaj protein bi mogao da se koristi pri izradi krema za kožu protiv akni. Ovo otkriće nam je dalo informaciju o tome kako bi budući tretmani trebalo da izgledaju”, izjavio je Grejem Hatful sa Univerziteta u Pitsburgu i jedan od istraživača.

Foto: Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: