Folna kiselina ne sprečava polipe

Uzimanje folne kiseline i drugih vrsta vitamina B kao prehrambenog dodatka izgleda nema preventivno dejstvo protiv stvaranja polipa debelog creva, zaključak je istraživanja obavljenog u bolnici Brigam u Bostonu.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.10.2012.

15:28

Default images

Polipi debelog creva se mogu razviti u rak ukoliko se ne uklone. Prema nekim hipotezama folna kiselna pomaže pravilno repliciranje DNK, što bi teoretski moglo da smanji rizik od nastanka polipa, prenosi Rojters.

Ima, međutim, i bojazni da bi visoke doze folne kiseline mogle da "hrane" rast prekanceroznih polipa, kod osoba koje ih već imaju.

Bostonski tim, pod rukovodstvom Jićing Sunga, je istraživanje, koje je otpočelo sredinom 2007, obavio na 1.470 žena, prosečne početne starosti od 62 godine, prenosi Rojters.

Na početku su sve ispitanice prošle kolonoskopski pregled, a potom su one kod kojih nisu utvrđeni polipi nasumično podeljene u dve grupe. U jednoj su svakodnevno dobijale 2,5 mg folne kiseline, 50 mg vitamina B6 i 1 mg vitamina B12, dok su žene iz druge, kontrolne grupe dobijale placebo pilulu.

Na kraju istraživanja polipi u debelom crevu su se pojavili kod 24,3 odsto ispitanica iz grupe na vitaminima i 24 odsto onih koje su bile na placebu.

Ni kada su uzeti u obzir faktori kao što su telesna težina, eventualno konzumiranje cigareta ili alkohola i stepen fizičke aktivnosti, nije uočena nikakva prednost prve nad drugom grupom u pogledu verovatnoće stvaranja polipa u debelom crevu.

Džon Beron, epidemiolog sa američkog Univerziteta Dartmaut, koji nije učestvovao u ovom istraživanju, zaključuje da ono pokazuje kako je izlišno uzimati dodatnu folnu kiselinu, naročito s obzirom na to da se većina Amerikanaca danas relativno dobro hrani i da se folna kiselina i tako dodaje nekim prehrambenim proizvodima koji su u svakodnevnoj upotrebi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: