Laparoskopski izvadili tumor creva

Dvoje pacijenata sa tumorom na debelom crevu danas je u KBC "Dragiša Mišović", laparoskopski operisao američki hiruirg prof. dr Stiven Veksner, vodeći svetski stručnjak za laparoskopsku hirurgiju debelog creva.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2012.

14:34

Default images

Prenos operacije prenošen je na video bimu u amfiteatru klinike tako da su hirurzi ove, ali i drugih bolnica, mogli da prate tok intervencije i direktno postavljaju pitanja gostu. Ova metoda je standard u svetu, dok se u Srbiji samo sporadično radi.

"Uklanjanje tumora sa debelog creva laparoskopski radim duže od 20 godina. Prednosti ove metode su brži oporavak pacijenata, manje je zadržavanje u bolnici i brži povratak svakodnevnim aktivnostima", objasnio je prof. Veksner.

On je prošle nedelje učestvovao i na 8. Bijenalu kolorektalne hirurgije, a proglašen je i za počasnog doktora nauka Univerziteta u Beogradu.

Kod prof. Veksnera u Klivlend klinici na Floridi zimus je na usavršavanju bio i upravnik Klinike za hirurgiju KBC "Dragiša Mišović" prof. Dragan Radovanović.

"Od aprila ove godine, kada sam se vratio iz Amerike, počeli smo i mi da radimo ovu intervenciju. Obezbedićemo da još naših lekara ide na usavršavanje i da razvijamo minimalnu invazivnu hirurgiju, ne zapostavljajući klasičnu", rekao je prof. Radovanović.

On dodaje da je ova metoda već koristi za operacije žučne kese, tako da oprema postoji, dok je potrošni materijal sličan kao i za otvorene operacije i da je sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje potpisan ugovor, pa će se ove intervencije raditi o trošku Fonda.

"Prednost ove metode je i u tome što pacijenti iste večeri nakon operacije počinju da ustaju, sledećeg dana već mogu da jedu tečnu, zatim kašastu, pa čvrstu hranu. Imaju mnogo manje bolova, izlaze iz bolnice peti dan, nemaju veliki rez na prednjem trbušnom zidu koja donekle usporava oporavak", ističe prof. Radovanović.

Karcinom debelog creva je među najčešćim karcinomima i kod muškaraca je po učestalosti odmah posle raka pluća, a kod žena odmah posle raka dojke. Godišnje se otkrije 3.800 novoobolelih pacijenata.

"Najčešći simptomi bolesti su bolovi u stomaku i pojava krvi u stolici. Čim se pojavi krv u stolici radi se kolonoskopija, dijagnostička metoda kojom se otkrivaju promene na debelom crevu", kazala je hirurg KBC "Dragiša Mišović", dr Milena Stojanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: