Sve više ima anoreksičnih muškaraca

Čak 20 posto anoreksičnih osoba su muškarci i taj broj neprestano raste.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 22.09.2012.

21:26

Default images

Sve veći broj muškaraca se izgladnjuje u želji za savršenstvom. Muški anoreksičari imaju mnogo toga zajedničkog sa ženama, ali među njima postoji i jedna bitna razlika. Za većinu muškaraca nema pomoći.

Do pre samo deset godina lekari su verovali da su samo pet posto anoreksičara muškarci. Trenutne procene sugerišu da ta brojka iznosi oko 20 posto i da konstantno raste. Jedno istraživanje sprovedeno u Kanadi je otkrilo da ta brojka iznosi čak 30 posto. Sve je više muškaraca kojima lekari dijagnostikuju anoreksiju.

Još nije poznato zašto se tačno to dešava, ali je istina da već 20 godina mišićava tela u reklamama, filmovima, na sportskim terenima i u magazinima menjaju način na koji i muškarci i žene posmatraju muška tela. Zahvaljujući internetu, pristup takvim fotografijama je izrazito lak. Trbušni mišići su za muškarce postali ekvivalent većim grudima kod žena. Izvajano telo označava društvenu prihvaćenost, ljubav partnera i sreću.

Međutim, većina obolelih muškaraca ne posećuje lekare zbog straha od stigmatizovanja. Čak i ako posete lekara postoji velika šansa da oni neće primetiti rane simptome anoreksije.

"To nije ono na šta će lekar prvo obratiti pažnju. Na to se često ne obraća pažnja ni nakon četiri ili pet pregleda", rekao je Mark Woren, osnivač Centra za poremećaje u ishrani u Klivlendu.

Dijagnostikovanje bolesti je teško, a pronalazak odgovarajuće terapije još teži. Mnogi centri za lečenje čak i ne prihvataju muške pacijente zbog toga što veruju da se neki problemi lakše rešavaju tokom terapije uz osobe istog pola.

"Većina muškaraca sa poremećajima u ishrani žive sa tim stanjem u bolu i tišini. Prema mojoj proceni, njih 75 posto ne primaju nikakve terapije. Oni pate bez ikakve pomoći", dodao je Woren.

Od svih mentalnih poremećaja, anoreksija ima najveću stopu smrtnosti, koja iznosi između pet i deset posto. Polovina smrtnih slučajeva je vezana za samoubistvo, a druga polovina za medicinske komplikacije. Bolest kod muškaraca traje u proseku osam godina, za jednu trećinu duže nego kod žena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: