Uskoro vakcinacija protiv gripa

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počeće polovinom oktobra, a u toku je postupak javne nabavke vakcina, rečeno je danas Tanjugu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Petak, 21.09.2012.

12:21

Default images

"U toku je postupak javne nabavke vakcina protiv sezonskog gripa, a za poslednju sedmicu septembra zakazano je otvaranje ponuda i potpisivanje ugovora. Vakcine će u domovima zdravlja biti do polovine oktobra, kada poćinje i imunizacija", izjavila je portparol RFZO Sanja Mirosavljević.

Prema planu potreba, koju je uradio Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović - Batut", za ovu sezonu biće obezbeđeno 297.059 doza vakcina.

To je 55.711 doza manje u odnosu na prošlu godinu kada je domovima zdravlja distribuirano 352.770 doza vakcina protiv gripa, uključujući i srpske enklave na Kosovu i Metohiji.

Prošle godine utrošeno je 212.068 doza, a neiskorišteno je ostalo 140.702 doze.

Pravo na besplatnu vakcinaciju imaju hronični bolesnici sa poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema i sa metaboličkim poremećajima uključujući i šeshernu bolest.

Osim hroničnih bolesnika na besplatnu vakcinaciju mogu da računaju osobe starije od 65 godina, lica smeštena i zaposlena u gerontološkim centrima, deca, omladina i starije osobe smešteni u ustanovama socijalne zaštite i lica zapošlena u tim ustanovama, zaposleni u zdravstvu, lica zaposlena u javnim sližbama koji su posebno eksponirani infekcijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: