Zašto imamo slepo crevo?

Ovo je interesantno pitanje s obzirom na činjenicu da se godišnje samo u Americi osobama odstrani preko 300.000 slepih creva.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

14:45

Default images

Kod kičmenjaka koji se hrane isključivo biljkama slepo crevo je znatno veće i njegova primarna funkcija jeste da pomogne pri varenju. Ljudsko slepo crevo je mala vrećica koja je prikačena na debelo crevo gde se ono spaja sa tankim crevom i ono nema nikakvu funkciju pri varenju.

Biolozi veruju da je ljudsko slepo crevo zakržljao organ koji je u telu ostao od naših predaka koji su se hranili biljkama.

U knjizi Čarlsa Darvina „Poreklo vrsta“, on se osvrnuo na nekoliko zakržljalih delova ljudske anatomije koji su tokom procesa evolucije i dalje ostali prisutni.

Ovi zakržljali organi, smatrao je Darvin, dokaz su evolucije i predstavljaju ostatke funkcija koje su nekada bile neophodne za opstanak čoveka, ali je tokom vremena ta funkcija postala nepotrebna kada je opstanak čoveka u pitanju.

U donjem delu trbuha, sa desne strane, nalazi se početak debelog creva, iz koga izlazi slepo crevo, koje, najčešće visi prema karlici, ali može imati i drugi položaj. Dužina slepog creva je prosečno 8 cm, a debljina 7 mm, a prema svom pložaju i dužini, slepo crevo može biti povezano sa svim organima na desnoj strani trbušne šupljine.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: