Zmijski otrov kao lek za ljude?

Otrovni reptili mogli bi biti novi izvor lekova za brojne ljudske bolesti, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno u Liverpulu.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

18:15

Default images

Otrovi brojnih reptila i ranije su upotrebljivani prilikom spravljenja brojnih lekova, ali se vremenom počela izbegavati njihova upotreba zbog velike opasnosti po čoveka.

Međutim, nova studija objavljena u časopisu “Nature Communications” pokazala je da zmije i gušteri imaju i neke “pitome” otrove koje često koriste na svom telu. Naučnici misle da bi ti otrovi mogli da budu nova osnova brojnih lekova.

“Naše istraživanje pokazalo je da je evolucija otrova veoma kompleksna”, kazao je dr Nikolas Kejsvel iz liverpulške Škole za tropsku medicinu.

“Otrov iz žlezda zmija ključna je tačka u tom procesu dalje evolucije i otkrivanju novih funkcija molekula otrova. Uočili smo da su samo neki od molekula otrova namenjeni ubijanju plena, dok smo otkrili brojne koji mogu delovati lekovito”, objašnjava dr Kejsvel.

Otrov zimja i drugih reptila imao bi veliku primenu u lečenju bolesti kardiovaskularnog sistema, objašnjava dr Volfgang Vuster sa Univerziteta Bangor. On takođe tvrdi da otrovi mogu biti lekoviti, samo ih treba pravilno dozirati, kako bi bili bezbedni za upotrebu.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: