Sve ređe "buđenje" tokom operacije

Primenom nove, NIRS, metode, kojom se prati snabdevanje mozga kiseonikom, rizik oštećenja nervnih ćelija i "buđenje" pacijenta tokom operativnog zahvata sveden je na minimum.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 17.09.2012.

18:56

Default images

Član Katedre za anesteziologiju i reanimaciju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Ankara prof.dr Neslihan Alkis novinaru agencije Anadolija izjavila je da je veoma važno postići cilj kojim se za vreme davanja anestezije lekovima drži pod kontrolom centralni nervni sistem, tj. telo dovodi u stanje "nervne neosetljivosti".

Naglasivši da anesteziolozi posvećuju veliku pažnju primeni anestezije, Alkis je izjavila da pacijent pre operativnog zahvata najviše oseća strah od smrti i da se današnjom tehnologijom mogućnost smrti pacijenta za vreme operacije svakodnevno smanjuje.

"Drugi strah koji pacijent oseća je 'strah od buđenja' za vreme operacije i ovo stanje se u medicini naziva 'stanje svesti pod anestezijom', a to je nešto što se veoma retko događa da pacijent 'oseća' ili bude svestan radnji tokom operativnog zahvata", izjavila je Alkis.

Mladić ostao budan tokom operacije

Osvrnuvši se na ove mogućnosti Alkis je izjavila:

"Lekovi za anesteziju moraju se dati u pravoj dozi. Ukoliko data doza leka bude manja od potrebne može se desiti da pacijent bude svestan nekih radnji u toku operativnog zahvata. Ovo se najčešće dešava za vreme operacija srca i carskog reza. Kod dovoljne doze leka za anesteziju pacijent ne može ništa osetiti."

Istakavši da i u slučaju da pacijent bude svestan nekih radnji za vreme operacije, ne može osećati nikakve bolove, Alkis je izjavila da se ovakva vrsta "buđenja" veoma retko događa.

Alkis je pojasnila najnovije metode u primeni anestezije rekavši da se u poslednje dve do tri godine primenjuje sistem za praćenje kiseonika u tkivu nazvan Near Infra Red Spectroscopy (NIRS) ili približna infracrvena spektroskopija.

Ovom metodom prikopčavanja elektroda za vreme trajanja anestezije prati se dotok kiseonika u tkiva i organe kao što su mozak, jetra, bubrezi ili bilo koji organ na koji se spoje elektrode. Osim snabdevenosti kiseonikom, prati se i prokrvljenost organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: