Francuska: 50% lekova nepotrebno?

Svaki drugi lek koji se prodaje u Francuskoj je nekoristan, a pet odsto opasno, tvrde ugledni pariski profesori Filip Even i Bernar Debre, autori "Vodiča o 4.000 korisnih, nekorisnih i opasnih lekova", koja je uzburkala francusko javno mnenje.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2012.

15:36

Default images

Prvi čovek Instituta Neker i nekadašnji doajen Medicinskog fakulteta u Parizu, Even, u knjizi je optužio farmaceutsku industriju, opisujući je kao "najunosniju, najciničniju i najnemoraniju od svih postojećih industrija", prenosi nedeljnik Nuvel opservater.

On tvrdi da je za rešavanje problema nedostatka novca u zdravstvenom sistemu "dovoljno sa tržišta povući opasne, nekorisne i neefikasne lekove".

Prema proceni Evena i Debrea, povlačenjem nekorisnih i opasnih lekova sa tržista, sistem zdravstvene zaštite uštedeo bi oko 10 milijardi evra.

U knjizi se navodi da je 50 odsto lekova koji su u upotrebi u Francuskoj nepotrebno, 20 odsto pokazuje znake loše tolerancije, a pet odsto je opasno po zdravlje pacijenata.

Ono što je zapanjujuće, tvrde autori, je činjenica da se 75 odsto tih lekova nalazi na pozitivnoj listi lekova u Francuskoj.

Profesor Even ističe da su statini, lekovi za snižavanje holesterola, koje upotrebljava tri do pet odsto Francuza "potpuno nekorisni".

Na crnoj listi opasnih lekova koje je objavio Nuvel opservater našli su se kardivaskularni lekovi, lekovi protiv upalnih procesa, pilule za kontracepciju.

Predstavnici farmaceutske industrije (Leem) odbacuju optužbe dvojice francuskih stručnjaka iz oblasti medicinskih nauka, ocenjujući da njihova knjiga nepotrebno širi paniku među bolesnicima i preti da ugrozi autoritet njihovih lekara.

Debre i Even su bili ljudi od poveranja bivšeg predsednika Nikole Sarkozija tokom afere Mediator, otrovnog leka za mršavljenje, i koji su 2011. izradili izveštaj o reformi zdravstvenog sistema.

Dvojica profesora smatraju da je afera Mediator "bila mnogo više od izolovanog incidenta".

Foto: freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: