Trešnje pomažu u lečenju gihta

Jedno straživanje je pokazalo da konzumacija trešanja smanjuje rizik od napada gihta kod ljudi obolelih od ove bolesti za više od trećine.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

20:50

Default images

Naučnici su posmatrali 633 pacijenta obolela od gihta tokom godinu dana i otkrili su da je uzimanje trešanja dva dana uzastopno uticalo na smanjenu učestalost napada.

Pacijenti koji su jeli tri porcije (10-12 plodova) svežih trešanja dnevno ili ekstrakt trešnje imali su 35% manji rizik od napada.

Prethodne studije su takođe pokazale da hemikalije u ovom voću smanjuju nivo mokraćne kiseline u krvi.

Giht je oblik artirtisa uzrokovan kristalisanjem urinarne kiseline u zglobovima, što dovodi do oticanja i velikih bolova.

„Tri porcije trešanja u toku dva dana smanjile su rizik od napada gihta, međutim povećanje porcija nije uzrokovalo još manji rizik”, kazao je profesor Juking Džang sa Bostonskog univerziteta koji je vodio istraživanje objavljeno u žurnalu Arthritis & Rheumatism.

„Već neko vreme se veruje da određeno voće, naročito trešnje, povoljno utiče na lečenje bolesti kao što su giht i reumatoidni artiritis koje su izazvane hroničnom upalom”, kaže prof. Alan Silman, medicinski direktor u Arthritis Research UK.

„Pretpostavlja se da su antioksidansi u trešnjama prirodni inhibitori enzima kog napadaju uobičajeni lekovi protiv upala kao što je ibuprofen.

Ova studija nudi dokaz da uzimanje trešanja u kombinaciji sa tradicionalnim lekovima za smanjenjen mokraćne kiseline može značajno da smanji rizik bolnih napada.

Zapravo, uzimanje trešanja je slično uzimanju ibuprofena. Voleli bismo, ipak da vidimo dodatna klinička testiranja kako bismo potvrdili ovaj efekat”, zaključuje prof. Silman.

Giht je učestaliji kod starijih osoba muškog pola. Gojaznost, alkoholizam i dijabetes smatraju se za najveće faktore rizika.

Foto: thea0211/sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: