Na recept i u privatnim apotekama?

Iako Ustav Srbije propisuje ravnopravnost privatne i državne svojine, građani Srbije još uvek ne mogu, poput građana Evrope, da na recept podižu lekove u svakoj apoteci, jer privatne apoteke u Srbiji i dalje nisu ravnopravne sa državnim. Ministarka zdravlja najavljuje izmene u korist pacijenata.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

16:30

Default images

Zagorka Ćirković je posle teških operacija na mozgu i srcu još od 22 godine osoba sa invaliditetom. Ona živi u novom naselju gde nema državne apoteke i da bi podigla lekove na recept mora da putuje do centra grada, a kada su velike vrućine ili hladnoće, to nije u stanju.

“Moram da angazujem pomoć drugog lica da bi mi te lekove doneo. Sad meni nije jasno - ako ja u mojoj ulici imam privatnu apoteku i mogu u tri koraka po svakom vremenu da stignem do te apoteke zašto ne bih mogla tu da podižem lekove na recept isto kao što moj komšija koji je penzioner vojni osiguranik podize u toj istoj apoteci lekove. Ja nisam u mogućnosti jer mi država dozvoljava”, izjavila je Zagorka.

Zagorka Ćirković se oseća diskriminisanom u odnosu na vojne invalide po pitanju dostupnosti apotekarske usluge jer je za 150 000 svojih osiguranika Vojni fond potpisao ugovor sa privatnim apotekama kojih sada u Beogradu ima oko 400. Srbija je jedina među zemljama u Evropi i okruženju u kojoj svi pacijenti ne mogu da podignu lekove na recept u svakoj apoteci koja regularno posluje na tržištu.

“ Bitno je da pacijent dobije mogućnost da bira ukojoj će apoteci podići taj svoj lek. Vojni fond je prepoznao potrebu pre svega zbog svojih pacijenata da im da mogućnost da lekove podignu u što više apoteka. Vojska je uspela to da prepozna i da reši taj problem, međutim, fond zdravstvenog osiguranja za to nije imao sluha”, smatra Dragutin Rajevac, savez privatnih apotekara Srbije.

Iz Saveza privatnih apotekara poručuju da je u pitanju težnja da u maloprodajui lekova i dalje dominira državni monopol, a da je time smanjena dostupnost usluge i narušeno pravo pacijenta. Ministarka zdravlja Slavica Đukic Dejanović, najavljuje izmene u korist pacijenata i striktnu primenu odredbi Ustava i zakona da se državno i privatno zdravstvo izjednačuje.

“U tom smislu smo mi poslali pismeni nalog fondu, republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje. Očekujemo da će vrlo brzo privatna apoteka biti potpuno isti subjekt kao i državna apoteka, očekujemo doduše i da se privatne apoteke uključe u informacioni sistem farmaceutskih ustanova kako bismo mogli da pratimo potrošnju po svakom pacijentu”, izjavila je Slavića Đukić.

Ministarka poručuje da će do ove promene doći ubrzo i da će pacijenti biti lišeni maltretiranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: