Torlak: Uskoro vakcina za rak pluća

Institut "Torlak" trebalo bi da u oktobru potpiše ugovor s kubanskim Institutom za molekularnu imunologiju o zajedničkom angažovanju na vakcini za koju Kubanci tvrde da zaustavlja rak pluća, najavio je direktor "Torlaka" Branislav Lazić.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

14:54

Default images

Vakcina za rak pluća "Cimavaks EGF" bi na tržištu u Srbiji mogla da se nađe sledeće godine, rekao je Lazić RTS-u.

Lazić je, međutim, objasnio da postoji još jedan deo posla da se uradi.

"Krajem jula i u avgustu bio je stručnjak sa Kube i zajedno sa našim stručnjacima pripremili su fajlove za registraciju Agenciji za lekove i medicinska sredstva s obzirom na to da 'Torlak' ima najviše iskustva i kadra za takvu vrstu posla", rekao je Lazić.

Direktor "Torlaka" je kazao da će deo fajlova biti dostupan tokom posete Kubi gde bi trebalo da Srbija potpiše taj ugovor u oktobru.

Prema njegovim rečima, paralelno sa tim poslom postoji posao koji nije vezan za zdravstvo, a odnosi se na sklapanje tog ugovora.

Čitavi pravni i ekonomski timovi spremaju ugovor da bi se zadovoljilo srpsko međunarodno i kubansko pravo.

Lazić je Tanjugu rekao da je uslov da bi vakcina mogla da se distribuira u Srbiji, njeno registrovanje u domaćoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Prema zakonu, od momenta predaje kompletne dokumentacije do dobijanja registracionog rešenja potrebno je maksimalno 210 dana, objasnio je Lazić.

Vakcina "Cimaks EGF" sada se ispituje u nekoliko evropskih zemalja.

Kubanska vakcina za rak pluća, kako tvrde tamošnji stručnjaci, primenjuje se samo za pojedine vrste karcinoma pluća koji su u uznapredovalom stadijumu.

Odgovarajući na pitanje koje su obaveze instituta u Srbiji, Lazić je naveo da je najvažnije da će "Torlak" biti direktan predstavnik kubanskog instituta i pristupiti po pripremi svih fajlova u Agenciji za lekove.

"Nije nam želja da podgrevamo lažnu nadu, ali postoje pozitivni nalazi. U najvećem svetskom časopisu o virusologiji ova vest o mogućoj saradnji izašla je na naslovnoj strani, a pre toga 'Torlak' za 90 godina nikad nije uspeo da uđe u taj časopis", rekao je Lazić.

Foto: Image courtesy of vichie81 / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: