Nikl veoma opasan po zdravlje ljudi

Ruda nikl, o čijoj se ekspolataciji u Srbiji ovih dana vodi žustra polemika, ima alergogena i veoma kancerogena svojstva.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 28.09.2012.

16:00

Default images

To je u razgovoru za Tanjug potvrdio toksikolog dr Radomir Kovačević iz Instituta za zaštitu na radu "Dr Dragomir Karajović". Prema njegovim rečima, nikl u povećanim koncentracijama u dužem vremenskom periodu može da izazove brojna autoimuna oboljenja i karcinom.

"Nikl spada u jedan od najtoksičnijih metala i u istoj je ravni kao uranijum, živa, hrom, a kada kažem da ima alergogena svojstva mislim na promene koje izaziva u imunološkom sistemu", objasnio je Kovačević. Prema njegovim rečima nikl u povećanim koncentracijama uništava odbrambene snage organizma i može da dovede do autoimunih i sistemskih oboljenja. On je podsetio da su prve opisane imuno - alergijske reakcije u literaturi bile kod žena koje su nosile grudnjake sa niklovanim kopčama.

Kovačević objašnjava da je nikl kao ruda stabilan, ali kada se oslobodi da je veoma kancerogen i opasan te da može da izazove karcinom svih tkiva i organa.

"Osim nikla, prilikom eksploatacije u atmosferu se oslobadja mnogo sumpora koji sa tečnostima iz vazduha stvara kiseline. Ukoliko su te kiseline stalno prisutne, preko podzemnih voda ulaze u lanac ishrane i kontaminiraju i biljni i životinjski svet", zaključio je dr Kovačević.

I predsedništvo Srpske akademije nauka i umetnosti oglasilo se 28. septembra saopštenjem u kojem, pozivajući se isključivo na naučne argumente, upozorava na katastrofalne posledice odluka da se u zemlji otvaraju rudnici nikla.

SANU podseća da je još pre sedam godina Srbiji pretila opasnost od otvaranja rudnika nikla u Mokroj Gori, Lipovici i Vrnjačkoj banji, pa je urađena naučna analiza koja je tu opasnost otklonila, ali se ona ovih dana ponovo pojavila.

U Srbiji su tri lokacije u Srbiji, Topola - Aranđelovac, Vrnjačka Banja -Trstenik i Mokra Gora, potencijalna mesta za istraživanje rude nikla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: