Misterija leka „anzovip”

Oboleli od hronične mijeloidne leukemije zabrinuti zbog uvođenja novog generičkog leka, jer se primenjuje samo u Srbiji. – RFZO: nema razloga za zabrinutost.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 21.09.2012.

09:03

Default images

Pacijenti u Srbiji, oboleli od hronične mijeloidne leukemije (CML), prvi su u Evropi koji se leče generičkim lekom „anzovip”, tvrdi predsednik Upravnog odbora Udruženja za pomoć u lečenju obolelima od CML-a Miša Čugurović. On ukazuje da se, prema saznanjima tog udruženja, taj lek ne proizvodi u Srbiji, već ga firma „Aktavis” samo pakuje u fabrici lekova u Leskovcu, prenosi Politika.

– Postoje generički lekovi koji su poznati stručnoj javnosti i prave se u Indiji, ali ne postoje podaci da se „anzovip” proizvodi u Srbiji, niti postoje podaci o tome gde je vođena studija o tom leku. Ne znamo kakvi su rezultati od dugotrajne upotrebe ovog leka koji je odobren za upotrebu tokom mandata tehničke vlade – kaže Čugurović.

Direktorka za korporativne komunikacije kompanije „Aktavis” Maja Gedošev kaže da ova kompanija proizvodi „anzovip” ne precizirajući da li se ta proizvodnja obavlja u Srbiji ili u Indiji.

Ona tvrdi da pacijenti nemaju razloga za zabrinutost.

– Ako smo mi kao globalna kompanija „Aktavis” stali iza ovog preparata, a iza istog leka stoji Agencija za lekove, onda nema dileme o kvalitetu tog leka – precizira Maja Gedošev.RFZOje bio primoran da pronađe generičku kopiju „gliveka”, leka koji se inače koristi u terapiji ovih bolesnika,a prema njenim rečima, uvođenjem tog leka, država je na godišnjem nivou uštedela pet miliona evra.

U Republikom fondu za zdravstveno osiguranje napominju da je pomenuti medikament od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) dobio potvrdu o ispravnosti i registraciji, što je dovoljan uslov da se nađe u prometu u Srbiji.

– ALIMS je kao referentna institucija, potvrdila ispravnost leka – ističe Sanja Mirosavljević,savetnik direktora za medije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Doktor Andrija Bogdanović, predsednik srpske grupe za CML koja okuplja sve lekare i stručnjake koji se bave lečenjem ove teške bolesti i docent Medicinskog fakulteta u Beogradu, lekar specijalista hematolog na Klinici za hematologiju Kliničkog centra Srbije, kaže da je, koliko je njemu poznato, lek pod ovim nazivom registrovan samo u Srbiji.

– Svuda u Evropi, SAD ili Japanu, pacijenti dobijaju lek „glivek”, ili lek „tasigna”, noviju generaciju leka za CML. Međutim, saznanja koja smo dobili u toku prethodnih nekoliko meseci, koliko propisujemo „anzovip”, pokazuju da bi to mogao biti relativno kvalitetan lek – naglašava docent Bogdanović.

Prema njegovim rečima, generički lekovi su slični lekovima „brendiranog” tipa (kao što je Novartisov „glivek-R”), samo ga proizvode manje firme. Te firme nemaju ni razvojne ni marketinške troškove, pa bi stoga ti lekovi trebalo da budu znatno jeftiniji. Bogdanović je potvrdio da oboleli od CML-a najmanje nedelju dana nisu primali nikakve lekove zbog nestašice, dok Čugurović kaže da „gliveka” nema više od tri meseca. Ali, da su se pacijenti suočavali čak i sa nestašicom „anzovipa”.

-------------------------------------------------------------------------

Lekovi obezbeđeni do kraja godine

– RFZO je potpisao ugovor za nabavku leka „imatinib”, što je generički naziv za „glivek”, za sve pacijente obolele od hronične mijeloidne leukemije. Dakle leka ima i terapija je obezbeđena do kraja godine – kaže Sanja Mirosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: