Smanjite deci so u ishrani

Mladi Amerikanci jedu isto soli kao i odrasle osobe, oko 1.000mg ili istu količinu koja se nalazi u samo jednom hambrugeru. Uzimanje veće količine soli od organizmu potrebne uzrokuje povišeni krvni pritisak, ali gojazne osobe mogu biti najosjetljivije kad je reč o negativnom efektima uzimanja prevelike količine soli.

Podeli

Ovo su rezultati najnovijeg istraživanja Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i objavljeni u žurnalu "Pediatrics". Prethodno sprovedeno istraživanje na odraslim osobama dalo je slične rezultate, ali istraživanja o vezi između uzimanja soli, telesne težine i krvnog pritiska kod dece su prilično oskudna.

Istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti sprovedeno je na 6.200 dece uzrasta osam do 18 godina od 2003. do 2008. godine. Deca su dva puta anketirana u nekoliko dana i davala su podatke o hrani koju su jeli prethodnog dana, a potom su istraživači na osnovu odgovora izračunavali koliko su soli uzeli.

Oko 15% ispitanika imalo je ili visok krvni pritisak ili povišen pritisak u medicini poznat kao prehipertenzija. Oni koji uzimaju najviše soli imaju dvostruko veći rizik od rasta krvog pritiska u poređenju s onima koji ponekad jedu presoljenu hranu. Kod gojazne ili dece s povećanom telesnom težinom taj rizik je trostruk.

Preporučena dnevna količina soli za djecu i odrasle ne prelazi jednu čajnu kašičicu dnevno ili oko 2.300 miligrama. Međutim, deca pretežno uzimaju 3.300 miligrama dnevno.

Istraživanje nije došlo do podatka zašto deca s većom telesnom težinom imaju veću osetljivost na so, ali bi to moglo imati veze s hormonalnim poremećajem. No, rezultati istraživanja su prilično zabrinjavajući, jer je dokazano da povišen krvni pritisak u detinjstvu vodi ka visokom krvnom pritisku u odraslom dobu što je najčešće uzrok srčanih oboljenja.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 94 idi na stranu