Zašto joga snižava stres?

Nedavna studija pokazala je da joga pozitivno utiče na depresiju i poboljšava kognitivne funkcije (opažanje, mišljenje, pamćenje, učenje, rasuđivanje), a sada je nova studija pokazala šta je tačno odgovorno za smanjenje količine stresa u telu.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2012.

13:43

Default images

Istraživanje je rađeno na kalifornijskom Univerzitetu u Los Anđelesu, gde su naučnici zaključili da praktikovanje joge i meditacije zapravo smanjuje upale u telu.

Studija objavljena u žurnalu Psihoneuroendokrinologija obavljena je na 45 negovatelja, koji u svojoj porodici imaju nekoga ko boluje od demencije. Podeljeni u dve grupe, jedni su osam nedelja praktikovali jogu svakog dana po 12 minuta dok su drugi isto vreme provodili slušajući muziku za opuštanje.

Negovatelji koji su praktikovali jogu imali su promene u odgovorima 68 gena što je dovelo do značajnog smanjenja upala u telu. Upale dovode do zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, depresija, reumatoidni atritis, dijabetes...

Iako je ovo istraživanje bazirano na negovateljima kao ljudima koji su pod danonoćnim stresom zbog brige o oboleloj osobi, zaključak se može primeniti na sve ljude koji su pod stresom, zbog posla, porodice ili privatnih problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: