Nedelja primarne imunodeficijencije

Uprkos činjenici da pogađa 10 miliona ljudi širom sveta, mnogi još uvek ne znaju šta je zapravo primarna imunodeficijencija ili urođeni nedostatak imunog sistema.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 24.04.2012.

15:29

Default images

Obeležavanjem druge godišnjice od pokretanja kampanje, Svetska nedelja primarne imunodeficijencije ili urođenih oštećenja imunog sistema, u nedelji od 22 do 29. aprila, podseća koliko je važno da se u javnosti poveća svest o tome da mnogim osobama sa ovim nedostatkom, u velikom broju zemalja, još uvek nije dostupno adekvatno lečenje.

Primarne imunodeficijencije tj. urođena oštećenja imunog sistema su genetski poremećaji i najveći broj je nasledan. Zbog ovog nedostatka, organizam je veoma često izložen velikim rizicima od infekcije - kože, uha, pluća, stomaka i drugih delova tela i unutrašnjih organa. Česte, ponovljene teške infekcije, upale uha, sinusa, stomaka, pogrešno smatramo običnim infekcijama. One, ustavri, mogu prikrivati ozbiljan nedostatak imuniteta. U praksi, mnogi lekari će ove ponovljene i učestale infekcije tretirati antibioticima. I mada će videti da su efekti jako slabi, propustiće priliku da sagledaju dublje uzroke ovih infekcija.

Posledice mogu da dovedu do oštećenja pojedinih organa, čak i do fatalnog ishoda. Za zdravstveni sistem to znači nepotrebne dodatne troškove, zbog učestalih hospitalizacija i produženog uzimanja simptomatskih terapija i medikamenata. Za decu to znači mnogo izostanaka iz škole, a za odrasle mnogo izostanaka sa posla.

Govoreći o sopstvenom iskustvu, Gabrijela kaže „Sa svoje 34 godine najzad sam uspela da dodjem do tačke u kojoj sam postala nezavisna u tretiranju sopstvene bolesti. Uz pomoć porodice i tima stručnjaka, mogu da živim slobodno, punim životom. Oslobođena sam dugihostajanja u bolnici, česte vezanosti za krevet, slobodna sam da radim, slobodna za kvalitetan život u svakom pogledu. Ova hronična bolest se može kontrolisati samo uz dobru dijagnozu i pravilan tretman, a sloboda koja se na taj način osvaja je dar koji bih volela da podarim svakome ko još uvek pati jer ne zna od čega je bolestan“.

Svest je u tom smislu najvažnije dostignuće, a Svetska nedelja primarne imunodeficijencije je divna prilika za dostizanje našeg cilja-da upoznamo medicinsku i društvenu zajednicu u celini o primarnim/urođenim oštećenjima imunog sistema. „Svest će unaprediti dijagnostikovanje i dostupnost pravilnog i kvalitetnog lečenja deci i odraslima čije su dijagnoze do nedavno delovale veoma obeshrabrujuće“, naglašava prof. Ricardo Sorensen, jedan od osnivača Svetske nedelja primarne imunodeficijencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: