Snimanjem zuba do raka mozga?

Osobe koje se redovno izlažu rentgenskom snimanju zuba su pod povećanim rizikom od tumora mozga meningioma, upozoravaju američki stručnjaci s Univerziteta Jejl.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 10.04.2012.

19:17

Default images

Kod onih koji snimaju pojedinačne zube jednom godišnje, rizik od ove vrste tumora je povećan za 1,4 do 1,9 puta, a kod osoba koje se podvrgavaju tzv. "panoreks" snimanju (kojim se jednim snimkom obuhvataju svi zubi u vilici) rizik od meningioma se povećava za 2,7 do tri puta, prenosi AFP.

Meningiom se formira u membrani oko mozga ili kičmene moždine, najčešće je benigan i sporo raste, ali može da dovede i do invaliditeta i da bude opasan po život.

Stručnjaci napominju da su izgledi da se oboli od pomenute vrste tumora mozga zbog snimanja zuba ipak relativno mali, ali da bi i lekari i pacijenti trebalo da se potrude da ne snimaju zube svake godine, a naročito da ne snimaju sve zube ođednom ukoliko nema nikakvih simptoma.

Prema preporukama Američkog udruženja dentista, deci bi zubi mogli da se snimaju jednom na godinu do dve dana, tinejdžerima jednom na godinu i po do tri, a odraslim osobama na svake dve do tri godine.

Foto: koratmember / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: