Svako 88. dete autistično

Autizam je u porastu za čak 23 procenata što praktično znači da je danas svako 88. dete, u Americi, pokazuje neke oblike autizma.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 30.03.2012.

12:05

Default images

Nova statistika američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, kaže da se autizam najčešće javlja kod dečaka, belaca. Svaki 54. dečak ga pokazuje dok se kod svake 252. devojčice može dijagnostikovati ovaj poremećaj.

Raniji podaci su govorili da se autizam javlja, u proseku, kod svakog 110. deteta a novim podacima se pripisuje i činjenica da je autizam danas manje tabu tema nego ranije.

Takođe bolje skrining metode ali i jasnija dijagnostika pomogli su da se ovaj poremećaj lakše uoči i pravovremeno pomogne deci i njihovim porodicama.

U celom svetu Dan autizma se obeležava 2. aprila.

Srbija: Težak položaj osoba sa autizmom

Položaj osoba sa autizmom u Srbiji je težak i neophodno je naći odgovarajuća institucionalna rešenja i poboljšati sistem podrške i njihovo uključenje u društvo, rečeno je danas na konferenciji Repubičkog udruženja za pomoć deci sa autizmom i Udruženja "Pomoć porodici".

Predstavnica Republičkog udruženja Vesna Petrović rekla je da je položaj dece sa autizmom u Srbiji mnogo bolji nego pre 10 godina, ali da je neophodno raditi na socijalnoj inkluziji, otvoriti više dnevnih boravaka i razbiti predrasude u društvu.

Vesna Petrović je navela da u Beogradu rade dva dnevna boravka za osobe sa autizmom i jedan stacionarni smeštaj, ali Beograd, kako je ocenila, nije učinio dovoljno jer su na čelu Sekretarijata za socijalnu zaštitu "ljudi koji ne razumeju problem".

"U unutrašnjosti je otvoreno sedam dnevnih boravaka, lokalne samouprave napreduju i daju bolje rezultate od Beograda. Beograd nije dao dovoljno", rekla je Vesna Petrović.

Dodala je da je neophodno obezbediti dobar servis podrške za odrasle osobe sa autizmom koji postoji u svim zemljama u okruženju.

Potpredsednik Udruženja "Pomoć porodici" Stevan Nestorov rekao je da je istraživanje tog udruženja pokazalo da u svim predškolskim ustanovama u Srbiji ima dece sa autizmom kojoj nedostaje stručna podrška defektologa.

To udruženje je u saradnji sa Republičkim udruženjem izdalo slikovnice koje se bave problemima dece sa invaliditetom i snimilo dokumentarne filmove i tom problemu kako bi u društvu razbili predrasude koje postoje o deci sa smetnjama u razvoju.

Autizam češći nego što mislimo?
Autizam prepoznatljiv u 6. mesecu?
Autizam je moguće prerasti?
Kako prepoznati autizam kod dece
Česte trudnoće uzrokuju autizam?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: