Pas smanjuje stres na radnom mestu

Poslodavci koji tragaju za novim načinima da pospeše produktivnost u ovim teškim ekonomskim vremenima, mogli bi da poslušaju savet naučnika i dozvole zaposlenima da na radno mesto povedu svog četvoronožnog ljubimca.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 31.03.2012.

14:13

Default images

Grupa američkih istraživača, čija je studija objavljena u časopisu International Journal of Workplace Health Management navodi da psi na radnom mestu mogu ne samo da smanje nivo stresa svojih vlasnika, već da rad učine prijatnijim i za njihove kolege, pa i čitav kolektiv.

"Psi na radnom mestu mogu da učine pozitivnu razliku", kazao je vođa istraživanja, prof Rendolf Barker sa Virdžinija Komonvelt univerziteta.

"Oni su poput velikog tampona koji ublažava udarce stresa, pozitivno deluju na produktivnost, utiču na smanjenje izostanaka s posla i postiču radni moral", naveo je Barker.

Prethodna istraživanja su pokazala da druženje sa psima snižava krvni pritisak, kao i da blagotvorno deluje na pacijente u bolnicama i staračkim domovima.

Naučnici, međutim, napominju da je vašno da pas bude dobro istreniran i poslušan kako, umesto opuštanja, ne bi izazvao još veći stres i haos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: