Stres remeti donošenje odluka

Pre nego što donesete neku krupnu odluku – date otkaz, kupite kuću ili pristanete na brak – proverite da li ste pod stresom. Isto učinite i kada je reč o manjim, ali važnim odlukama.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 27.03.2012.

11:45

Default images

Ako ste pod stresom, to može uticati na vašu sposobnost da donosite dobre, racionalne odluke, kažu naučnici u novom žurnalu „Trenutni smer pshologije“.

Nije reč o tome da stres ljude čini suviše emotivnim i nesposobnim da racionalno misle. Zapravo, stres se ponaša kao ružičaste naočare, zbog kojih vi preuveličavate pozitivne rezultate donošenja neke odluke, a umanjujete negativne.

Takođe, stres povećava nivo dopamina, neurotransmitera koji igra važnu ulogu u osećaju zadovoljstva.

Zato se može desiti da budete suviše usmereni na „nagradu“ koju možete imati od nekog postupka, a da potpuno zaboravite na njenu cenu.

Recimo, ako navodite razloge za i protiv promene posla, možda ćete pod stresom staviti više stavki „za“, nego što biste to učinili „hladne glave“.

Ako morate da donesete krupne odluke, probajte da se opustite.

U tome vam mogu pomoći vežbe relaksacije, joga, ili čak kratka šetnja.

Istraživači smatraju da dugoročni stres može uticati na vaše donošenje odluka podjednako kao kratkoročni, „akutni“ stres.

Autori ističu još jedno zanimljivo otkriće: iako muškarci i žene donose odluke na sličan način dok su pod stresom, kada je reč o rizičnim aktivnostima, muškarci će uvek ići ka dostizanju što veće nagrade, dok će žene ciljati na što sigurnije opcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: