Stres remeti donošenje odluka

Pre nego što donesete neku krupnu odluku – date otkaz, kupite kuću ili pristanete na brak – proverite da li ste pod stresom. Isto učinite i kada je reč o manjim, ali važnim odlukama.

Podeli

Ako ste pod stresom, to može uticati na vašu sposobnost da donosite dobre, racionalne odluke, kažu naučnici u novom žurnalu „Trenutni smer pshologije“.

Nije reč o tome da stres ljude čini suviše emotivnim i nesposobnim da racionalno misle. Zapravo, stres se ponaša kao ružičaste naočare, zbog kojih vi preuveličavate pozitivne rezultate donošenja neke odluke, a umanjujete negativne.

Takođe, stres povećava nivo dopamina, neurotransmitera koji igra važnu ulogu u osećaju zadovoljstva.

Zato se može desiti da budete suviše usmereni na „nagradu“ koju možete imati od nekog postupka, a da potpuno zaboravite na njenu cenu.

Recimo, ako navodite razloge za i protiv promene posla, možda ćete pod stresom staviti više stavki „za“, nego što biste to učinili „hladne glave“.

Ako morate da donesete krupne odluke, probajte da se opustite.

U tome vam mogu pomoći vežbe relaksacije, joga, ili čak kratka šetnja.

Istraživači smatraju da dugoročni stres može uticati na vaše donošenje odluka podjednako kao kratkoročni, „akutni“ stres.

Autori ističu još jedno zanimljivo otkriće: iako muškarci i žene donose odluke na sličan način dok su pod stresom, kada je reč o rizičnim aktivnostima, muškarci će uvek ići ka dostizanju što veće nagrade, dok će žene ciljati na što sigurnije opcije.

Vesti

Pas smanjuje stres na radnom mestu

Poslodavci koji tragaju za novim načinima da pospeše produktivnost u ovim teškim ekonomskim vremenima, mogli bi da poslušaju savet naučnika i dozvole zaposlenima da na radno mesto povedu svog četvoronožnog ljubimca.

Vesti subota 31.03. 14:13 Komentara: 9

Kako sprečiti srčana oboljenja?

Vodiči dobre kliničke prakse, koji sadrže pravila postupanja lekara od početnih simptoma oboljenja do izlečenja pacijenta, nedavno su ugledali svetlost dana. Ovi vodiči imaju za cilj da olakšaju rad lekarima i da poboljšaju zbrinjavanje pacijenata u Srbiji.

Vesti subota 31.03. 12:18 Komentara: 3

Italija: stop prodaji vijagre

Farmaceuti u Italiji najavili su da će obustaviti prodaju vijagre ako vlada ne promeni svoje planove o reformi određenih kategorija profesija, prenose danas svetske agencije.

Vesti petak 30.03. 18:04 Komentara: 6
strana 1 od 148 idi na stranu